TENSIÓ ENTRE DUES POTÈNCIES

Putin no respondrà a les sancions dels EUA a l'espera de l'arribada de Trump

El ministeri d'Exteriors havia proposat també expulsar 35 diplomàtics

2
Es llegeix en minuts
Josep Saurí
Josep Saurí

Periodista

ver +

Rússia "no expulsarà a ningú" en resposta a les sancions que li ha imposat els Estats Units per la seva suposada ingerència en les eleccions presidencials nord-americanes. El president rus, Vladímir Putin, ha optat per trepitjar el fre a l'espera de l'arribada a la Casa Blanca del seu 'amic' Donald Trump. "No crearem problemes als diplomàtics nord-americans. No expulsarem a ningú. No prohibirem ni a les seves famílies, ni als seus fills disfrutar dels seus llocs habituals de descans en les festes nadalenques", ha assegurat Putin en una declaració difosa pel Kremlin.

Això sí, Rússia es reserva en tot cas "el dret de prendre mesures de reciprocitat" i "restaurarà les relacions russo-nord-americanes segons la política del president electe, Donald Trump", afegeix el líder rus en la seva declaració.

Com havia anunciat la portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers rus, Maria Zakharova, s'esperaven "declaracions oficials, contramesures i moltes coses més". Segons informava l'agència russa Tass, Exteriors havia proposat al president, Vladímir Putin, l'expulsió de 35 diplomàtics nord-americans, exactament la mateixa sanció que ha imposat Obama: expulsar 35 diplomàtics russos.

Una mica abans, el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, havia acusat el president Obama d'"acabar el seu mandat en una agonia antirussa".

"GRUP DE FRACASSATS"

"Amèrica i el poble nord-americà han sigut humiliats pel seu propi president. No per terroristes internacionals ni per tropes enemigues. Aquesta vegada la bufetada a Washington l'hi ha propinat el seu propi senyor", ha assenyalat la diplomàtica russa davant les sancions aprovades per Obama. Zakharova ha titllat l'Administració sortint de "grup de fracassats en política exterior, enfadats i poc intel·ligents", que han donat "un cop destructor al prestigi i el lideratge dels Estats Units".

"L'espectacle s'ha acabat. Barack Obama i el seu illetrat equip han revelat al món el seu principal secret: l'exclusivitat emmascara la debilitat", ha dit en al·lusió al discurs pronunciat pel president nord-americà a l'acadèmia militar de West Point el 2014, en què es va referir a l'"exclusivitat" del seu país per defensar la democràcia a tot el món.

"NOTABLES MOLÈSTIES"

Notícies relacionades

L'anunci d'Exteriors es produïa malgrat  que el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar ahir a la nit que el president rus, Vladímir Putin, no tindria pressa a adoptar sancions contra Washington, encara que avançava que les mesures causarien "notables molèsties" als Estats Units.

El president rus ha negat en nombroses ocasions que el Kremlin estigui al darrere d'una suposada ingerència en el procés electoral nord-americà. "¿Potser els Estats Units són una república bananera?", va dir en una ocasió. I va acusar els autors d'aquestes denúncies, en particular la derrotada candidata presidencial demòcrata, Hillary Clinton, d'intentar ocultar els problemes reals que afecten la societat nord-americana.