CRISI DIPLOMÀTICA

Israel pren represàlies contra els països que van condemnar a l'ONU els assentaments, entre ells Espanya

La resolució va ser aprovada gràcies a l'abstenció dels EUA i, després d'acusar Obama d'estar darrere de la decisió, Netanyahu ha citat l'ambaixador nord-americà a Tel Aviv

 

  / EFE / MANUEL ELÍAS

3
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / AGÈNCIES / BARCELONA / TEL AVIV

Israel està que trina i ja ha començat a prendre represàlies. L'aprovació d'una resolució de Nacions Unides que condemna els assentaments israelians resolucióNacions Unidescondemnai sol·licita el seu cessament "immediat" i "complet" ha caigut com una galleda d'aigua freda a l'Estat jueu. El fet que els EUA es decantessin per l'abstenció, en lloc d'exercir el seu dret a veto, permetent així l'aprovació ha suposat un gir copernicà en la tradicional postura dels EUA, històric aliat d'Israel. El primer ministre israelià,  Beniamin Netanyahu, ha acusat el president nord-americà, Barack Obama, d'estar darrere la decisió i ha convocat l'ambaixador dels EUA a Israel, Daniel Shapito, per discutir la postura de Washington en una reunió aquest diumenge a la nit.

El Ministeri d'Exteriors d'Israel, pel seu costat, ha convocat aquest diumenge, dia de Nadal, tots els ambaixadors dels països del Consell de Seguretat amb qui té relacions diplomàtiques, entre ells Espanya, per presentar-los una protesta formal pel seu vot. Fonts d'Exteriors van dir als mitjans que a causa que avui és dia de Nadal alguns dels ambaixadors no són al país, per la qual cosa han sigut convocats els seus segons o encarregats de negocis.

Els països que van recolzar la resolució, a més d'Espanya (president de torn del Consell aquest mes), van ser la Xina, França, Rússia, la Gran Bretanya, Egipte, Japó, Ucraïna, Uruguai i Angola. El Govern de Tel Aviv reduirà els contactes diplomàtics del seu Govern amb aquests països, almenys fins que arribi a la presidència dels EUA Donald Trump, el pròxim 20 de gener.

Els primers a notar l'enuig d'Israel, no obstant, van ser Nova Zelanda i el Senegal, els dos països que van prendre la iniciativa de presentar la proposta votada al Consell de Seguretat. Una iniciativa a la qual després es van sumar Malàisia i Veneçuela, amb qui Israel no manté relacions diplomàtiques. Israel va cridar primer a consultes els ambaixadors de Nova Zelanda i el Senegal i va decidir suspendre una visita del ministre d'Exteriors del país africà. Fonts del Govern israelià van confirmar a més que el primer ministre, Beniamín Netanyahu, ha ordenat a més suspendre tota l'ajuda i cooperació que el seu país brinda al Senegal. La visita del cap de la diplomàcia senegalesa, Mankeur Ndiaye, estava prevista per al pròxim mes de gener.

La posició de l'Administració del president sortint Barack Obama -més simbòlica que pragmàtica en aquests moments- suposa un cop per a l'Estat jueu que el president electe Donald Trump no avala. De fet, en els últims dies, Trump havia demanat que es vetés la resolució i va advertir que les "coses seran diferents" a l'ONU quan ell prengui possessió de la presidència. La resolució va ser aprovada per 14 vots a favor, cap en contra i una abstenció del representant nord-americà.

Nacions Unides considera que els assentaments israelians a Cisjordània són il·legals des del punt de vista del dret internacional i ha apel·lat a Israel, en nombroses ocasions, a posar-los fi. Malgrat això, i fent-se reiteradament el desentès, l'Estat hebreu ha anat ampliant els assentaments en els últims mesos.

RESOLUCIÓ "VERGONYOSA"

"Israel rebutja aquesta resolució vergonyosa antiisraeliana de Nacions Unides i no es conformarà", diu un comunicat emès per l'oficina del primer ministre, Benyamin Netanyahu.

Notícies relacionades

La resolució de Nacions Unides no escatima duresa contra l'Estat jueu a l'exigir-li el cessament de la seva política d'assentaments en territoris palestins, inclòs Jerusalem oriental, i insisteix que la solució al conflicte del Pròxim Orient passa per la creació d'un Estat palestí que convisqui juntament amb Israel. Aquesta via, segons el text, està en perill per l'expansió de les colònies que està portant a una "realitat d'un Estat". Segons la resolució, els assentaments constitueixen una flagrant violació de la legislació internacional i un gran obstacle per aconseguir una solució de dos Estat, així com una pau justa, duradora i completa".

El secretari general de Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha aprofitat la resolució per fer un crida al diàleg.  "El secretari general aprofita aquesta oportunitat per animar els dirigents israelians i palestins a treballar amb la comunitat internacional per crear un ambient propici per iniciar negociacions serioses", ha indicat el portaveu de Ban Ki-moon, Stéphane Dujarric, en un comunicat, que afegeix: "La resolució obre una etapa important que fa llum als esforços de la comunitat internacional per confirmar que la visió d'una solució al conflicte que passi pels dos Estats és possible".

Reacció d'eufòria entre els països àrabs

Per la seva part, el moviment islamista palestí Hamàs ha dit apreciar "aquesta evolució important en les posicions internacionals".