SORPRESA A LES NACIONS UNIDES

Els EUA permeten amb la seva abstenció la condemna de l'ONU als assentaments israelians

L'Administració Obama va contra el criteri de Trump i enerva Israel, que diu sentir-se abandonat

 

  / EFE / MANUEL ELÍAS

3
Es llegeix en minuts

En un gest amb comptats precedents, els Estats Units, tradicional aliat d’Israel, es van abstenir ahir a les Nacions Unides en l’aprovació d’una resolució de condemna de les colònies israelianes que en sol·licita el cessament «immediat» i «complet». La posició de l’Administració del president sortint Barack Obama suposa una garrotada per al seu aliat. El seu successor, Donald Trump, li havia demanat els últims dies que vetés la resolució. De fet, Trump va assegurar que «les coses seran diferents a l’ONU» quan ell assumeixi el càrrec.

L’ambaixadora nord-americana davant l’ONU, Samantha Power, va assegurar que la posició de l’Administració d’Obama segueix la línia que han mantingut tant governs demòcrates com republicans respecte als assentaments. «Els Estats Units han estat traslladant el missatge que els assentaments han d’acabar-se, en públic i en privat, durant gairebé cinc dècades», va justificar Power després de l’aprovació de la resolució del Consell de Seguretat.

Després d’haver vetat el 2011 una resolució semblant, els EUA es van abstenir en aquesta ocasió facilitant que la resolució tirés endavant amb el suport de la resta de membres del Consell. Els últims mesos, Obama havia endurit el to contra els controvertits assentaments.

«VIOLACIÓ FLAGRANT» 

«VIOLACIÓ FLAGRANT» La resolució aprovada exigeix a Israel el cessament de la seva política d’assentaments en territoris palestins, inclòs Jerusalem oriental, i insisteix que la solució al conflicte del Pròxim Orient passa per la creació d’un Estat palestí que convisqui al costat d’Israel. Aquesta via, però, està en perill per l’expansió de les colònies, que està portant a una «realitat d’un Estat», assenyala el text. Segons la resolució, els assentaments «constitueixen una flagrant violació de la legislació internacional i un gran obstacle per aconseguir una solució de dos estats, així com una pau, justa, duradora i completa».

Les reaccions no es van fer esperar. L’eufòria va fer que la part palestina parlés de «dia de la victòria». El portaveu de la presidència palestina, Nabil Abou Roudeina, va qualificar la resolució de «gran desaire» a Israel.

El líder de la Cambra de Representants dels EUA, Paul Ryan, i el senador republicà John McCain van qualificar de «vergonya» la posició del seu país. Des de l’Executiu israelià, el ministre d’Energia, Yuval Steinitz, va assegurar que els EUA havien abandonat Israel. «No és una resolució contra els assentaments, és una resolució antiisraeliana, contra els jueus i l’Estat dels jueus», va sentenciar.

En un gest amb comptats precedents, Estats Units, històric aliat de Israel, s'ha abstingut en Nacions Unides en l'aprovació de una resolució de condemna de les colònies israelianes que sol·licita el seu cessament "immediat" i "complet". La postura de l'Administració del president sortint suposa un varapalo per al seu aliat. El seu successor, Donald Trump, havia demanat a Obama en els últims dies que vetés la resolució. De fet, Trump ha assegurat que "les coses seran diferents a l'ONU" quan arribi al càrrec.

La ambaixadora nord-americana davant la ONUSamantha Power, ha assegurat que la postura de l'Administració de  Obama davant el text va en la línia amb la posició històrica del país, tanto de Governs demòcrates com republicans, als assentaments.  "Estats Units ha estat traslladant el missatge de que els assentaments han d'acabar-se, en públic i en privat, durant gairebé cinc dècades", ha justificat Power tras l'aprovació de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU.

Després d'haver vetat el 2011 una resolució similar, EUA s'ha abstingut facilitant que la resolució tirés endavant endavant amb el respaldo de la resta de membres del Consell de Seguretat. Durant els últims mesos, Barack Obama havia endurit el to contra els controvertits assentaments israelians.

"VIOLACIÓ FLAGRANT"

La resolució aprovada exigeix a Israel el cessi del seu política de assentaments en territoris palestins, inclòs Jerusalem oriental, i insisteix en que la solució al conflicte de Oriente Medio passa per la creació d'un Estat palestí que convisqui junto a Israel. Esa via, no obstant, està en perill per l'expansió de les colònies, que està portant a una "realitat d'un Estat", assenyala el text. Segons la resolució, els assentaments "constitueixen una flagrant violació de la ley internacional i un gran obstacle per aconseguir una solució de dos estats, així com una pau, justa, duradora i completa".

"DIA DE LA VICTORIA"

Notícies relacionades

Les reaccions no es van fer esperar. La eufòria palestina les ha portat a parlar del "dia de la victòria". El portaveu de la presidència palestina, Nabil Abou Roudeina, ha descrit la resolució com un "gran desaire" a Israel.

El líder de la Cambra de RepresentantsPaul Ryan, i el senador republicà John McCain han assegurat que la postura nord-americana és una "vergonya". Des del Executiu israelià, el ministre d'Energia, Yuval Steinitz, ha assegurat que EUA ha abandonat a Israel amb la seva abstenció.  "No és una resolució contra els assentaments, és una resolució anti-israelià, contra els jueus i l'estat dels jueus", ha sentenciat el ministre de Netanyahu.