GUERRA A SÍRIA

El règim d'Assad reconquista Alep

El president sirià proclama que la seva victòria "contra el terrorisme" a l'assetjada ciutat és també un triomf de Rússia i l'Iran

La Creu Roja preveu acabar aquest divendres l'evacuació de l'urbs, d'on ja han sortit 34.000 persones

mbenach36690456 topshot syrian rebel fighters are evacuated from aleppo t161222201845 / YOUSSEF KARWASHAN

mbenach36690456 topshot   syrian rebel fighters  are evacuated from aleppo t161222201845
mbenach36690464 topshot   syrian rebel fighters  arrive in the opposition co161222201920
mbenach36690457 topshot   syrians  who left the last rebel held pockets of s161222201904

/

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El règim de Baixar al-Assad va recuperar ahir el control total d’Alep, la segona ciutat de Síria, en el que significa la seva gran victòria contra els rebels des de l’inici de la guerra el 2011. L’Exèrcit sirià així ho va anunciar després de la sortida de l’últim comboi de rebels i civils de l’est de la ciutat, exbastió rebel de la metròpolis caiguda després d’una cruel campanya d’un mes de violents bombardejos aeris i terrestres.

«La Comandància Suprema de les Forces Armades Sirianes anuncia el restabliment de la seguretat a Alep després de l’alliberament del terrorisme i els terroristes», proclamava un comunicat de l’Exèrcit llegit a la televisió estatal. «Aquesta victòria representa un punt d’inflexió estratègica (...) en la guerra contra el terrorisme», afegia.

La reconquista d’Alep també va ser confirmada per l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH), el director del qual, Rami abdul-Rahman, va assenyalar a France Presse que l’Exèrcit sirià i la milícia xiïta Hezbol·là, aliada de Damasc, «s’han desplegat a l’últim racó que controlava la rebel·lió, on intervindran els desminadors».

Amb la reconquista de la ciutat, el règim d’Assad ja controla les cinc principals urbs de Síria, juntament amb les d’Homs, Hama, Damasc Latakia. El règim ha volgut compartir aquesta victòria amb els seus grans aliats: Rússia –que ha intervingut militarment a Síria des del setembre del 2015– i l’Iran.

VICTÒRIA

El mateix Assad va afirmar que derrotar els rebels a Alep és una victòria, no només per a Síria, sinó també per als seus aliats l’Iran Rússia. El triomf a Alep és «una caiguda per als països hostils amb el poble sirià i que han fet servir el terrorisme com a mitjà per materialitzar els seus interessos», va subratllar Assad, segons l’agència estatal Sana.

Mentrestant, l’evacuació de civils i combatents de l’est d’Alep està arribant al seu final. De fet, segons la televisió siriana, els últims quatre autobusos amb evacuats dels districtes assetjats ja havien abandonat la zona assetjada i travessat cap al barri d’Al-Ramussa, sota control de les autoritats governamentals.

Notícies relacionades

L’emissora va assenyalar que aquests vehicles no podran abandonar Al-Ramussa per continuar el seu camí cap a l’oest de la província fins que diversos autobusos procedents dels pobles de majoria xiïta de Fua Kefraya, assetjats pels rebels, arribin a l’àrea d’Al-Raixidin, a cinc quilòmetres d’Alep. Segons la Creu Roja, que gestiona aquestes sortides, les evacuacions haurien d’estar completades avui.

Des que van començar les evacuacions fa vuit dies, la Creu Roja calcula que 34.000 persones han deixat la zona d’Alep quan encara era en mans dels rebels. No obstant, fa dos dies, el ministre turc d’Exteriors, Mevlut Cavusoglu, va dir que 37.500 persones havien abandonat la zona est de la ciutat.