TENSIÓ A VARSÒVIA

Creixen a Polònia les protestes contra el Govern conservador del partit Llei i Justícia

Els manifestants van bloquejar divendres la sortida dels diputats del PiS de l'edifici del Parlament, entre ells la del verdader home fort del país, Jaroslaw Kaczynski

lpedragosa36648315 polonia161217171826

lpedragosa36648315 polonia161217171826 / KACPER PEMPEL

1
Es llegeix en minuts

Milers de persones es van manifestar ahir davant el Parlament de Polònia, a Varsòvia, per defensar la llibertat dels mitjans de comunicació, que consideren amenaçada pel Govern de dreta del partit Llei i Justícia (PiS), i denunciar els presumptes fraus comesos en una votació portada a terme divendres passat a la Cambra de diputats. També hi va haver protestes, amb menys gent, en altres ciutats del país.

«Vergonya», «Stop a la devastació de Polònia», «Llibertat, igualtat, democràcia» van ser alguns dels eslògans que van cridar els manifestants congregats a la capital, mentre feien voleiar banderes nacionals vermelles i blanques i banderes de la Unió Europea. L’edifici del Parlament va estar protegit en tot moment per un gran dispositiu policial i l’entrada hi va ser prohibida als periodistes.

BLOQUEIG

Notícies relacionades

Les protestes d’ahir succeeixen els incidents que van tenir lloc divendres a la nit, quan centenars de persones van bloquejar durant diverses hores la sortida del Parlament i van impedir abandonar l’edifici als diputats del PiS, entre ells, la primera ministra, Beata Szydlo, i el cap del partit i verdader home fort del país, Jaroslaw Kaczynski.

Les protestes van ser organitzades pel Moviment de Defensa de la Democràcia (KOD) i per diferents partits de l’oposició. Les espurnes que han encès les manifestacions són una nova norma que limita l’accés dels mitjans de comunicació als parlamentaris, la posada en marxa per part del Govern d’unes reformes polèmiques i l’aprovació del Pressupost de l’Estat per al 2017 en unes condicions que l’oposició ha qualificat d’«il·legals».