EN EL TRANSCURS D'UNA MISSA

Almenys 25 morts en un atemptat contra el complex catedralici copte del Caire

L'atac va ser perpetrat amb un artefacte explosiu col·locat a la porta de l'església de Sant Pere

Almenys 25 morts en un atac terrorista contra la catedral cristiana copta del Caire. / AFP / MOHAMED METEAB / VÍDEO: ATLAS

Almenys 25 morts en un atac terrorista contra la catedral cristiana copta del Caire.
jjubierre36588036 egyptian security forces examine the scene inside st  mark c161211124432
jjubierre36588040 members of the special police forces stand guard to secure t161211124531
 
getthumbsbyfilename1

/

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Un atac amb bomba va matar aquest diumenge almenys 25 persones i en va ferir 50 més dins del complex on se situa la catedral copta del Caire, segons va confirmar un portaveu del ministeri de Sanitat egipci, Xarif Wadia.

Entre els ferits, molts estan en estat greu, el nombre de víctimes mortals podria augmentar les pròximes hores. L'explosió va ser provocada per un artefacte explosiu col·locat a l'església de Sant Pere, l'entrada de la qual dóna al carrer Ramsis i no a l'interior del complex de la catedral, segons l'agència EFE.

.

L'església està situada al costat d'un dels murs del recinte que presideix la Catedral de Sant Marc i on hi ha la seu del patriarca de l'Església Ortodoxa Copta, Teodor II, al barri cairota d'Al-Abasia.

Les forces de seguretat egípcies creuen que l'explosió va ser causada per un explosiu activat per un suïcida que el portava a sobre a dins del temple o que podria hver estat detonat per control remot. No obstant, a les entrades al complex hi ha controls de seguretat.

L'atemptat no ha sigut reivindicat per ningú encara, però les primeres estimacions policials l'atribueixen a la branca del grup Estat Islàmic (EI) a Egipte.

L'atemptat va ser perpetrat mentre se celebrava una missa i l'església era plena de fidels, segons una font policial citada per l'agència Efe. En les escenes mostrades per mitjans de comunicació egipcis de l'interior de l'església es veuen bancs de fusta destruïts, nombrosos fragments de vidres de les finestres que van esclatar per la deflagració i restes de sang. Diverses persones corrien d'un costat a l'altre cridant.

"UNA ESCENA HORRIBLE"

“He trobat cossos, molts de dones, a terra, als peus dels bancs. L'escena era horrible”, va explicar a l'agència Associated Press Attia Mahrus, que treballa al complex de la catedral de Sant Marc.

Attia va córrer cap a l'església després de sentir la forta explosió per socórrer les víctimes. La seva roba i les seves mans tenien taques de sang i el seus cabells estaven plens de pols.

“He vist com s'emportaven el cos d'una dona sense cap. Tothom estava en estat de xoc, hem recollit trossos de gent del terra”, va dir Mariam Xenuda, que era a prop de l'església quan es va produir l'atac.

“Hi havia nens, ¿què han fet ells per merèixer això? M'agradaria haver mort amb ells en lloc d'haver vist aquestes escenes”, va afegir Xenuda.

L'atemptat es va cometre quan els coptes egipcis i altres comunitats cristianes es preparen per celebrar el Nadal entre la nit del 24 de desembre i el 7 de gener, segons el corrent religiós.

Notícies relacionades

La policia va imposar un cordó de seguretat al voltant de la zona de l'atac, que es va omplir d'ambulàncies poc després que es produís l'explosió. Els agents van registrar la zona de l'atemptat, on es va presentar el ministre de l'Interior, Magdi Abdul-Fagar, per por que hi hagués més bombes.


SEGON ATAC EN POCS DIES

L'atac s'ha produït dos dies després de la mort de 6 policies en un altre atemptat amb bomba a prop de les Piràmides de Guiza, a l'oest del Caire, que va ser assumit pel gairebé desconegut grup Moviment dels Braços d'Egipte-Hasm ("Determinació").
Les forces de seguretat egípcies s'enfronten a recurrents atemptats, especialment a la península del Sinaí, des de juliol del 2013.