ELECCIONS PRESIDENCIALS A FRANÇA

Bernard Cazeneuve substitueix Manuel Valls com a primer ministre francès

Hollande col·loca un home fidel al capdavant de l'últim Govern del seu mandat

Bruno Le Roux, president del grup parlamentari socialista, ocuparà Interior

ETI723 PARÍS (FRANCIA), 06/12/2016.- Fotografía de archivo fechada el 27 de julio de 2016 que muestra al ministro del Interior francés, Bernard Cazeneuve, llegando al palacio del Elíseo en París, Francia. El presidente francés, François Hollande, nombró hoy, 6 de diciembre de 2016, a Cazeneuve primer ministro en sustitución de Manuel Valls, quien ha dimitido de su cargo para presentarse como candidato a la presidencia de la República. EFE/Christophe Petit Tesson

ETI723 PARÍS (FRANCIA), 06/12/2016.- Fotografía de archivo fechada el 27 de julio de 2016 que muestra al ministro del Interior francés, Bernard Cazeneuve, llegando al palacio del Elíseo en París, Francia. El presidente francés, François Hollande, nombró hoy, 6 de diciembre de 2016, a Cazeneuve primer ministro en sustitución de Manuel Valls, quien ha dimitido de su cargo para presentarse como candidato a la presidencia de la República. EFE/Christophe Petit Tesson / CHRISTOPHE PETIT TESSON (EFE)

2
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

El president de França, Fran-çois Hollande, va optar pel fidel ministre de l’Interior per substituir Manuel Valls, que es va llançar de ple a la carrera presidencial i va abandonar ahir el palau de Matignon després de dimitir. Bernard Cazeneuve encapçalarà el Govern més breu de la Cinquena República, ja que estarà al capdavant de l’Executiu fins al maig, quan es produeixi el relleu a l’Elisi.

Al seu nomenament com a primer ministre l’ha seguit una lleugera remodelació governamental que porta al Ministeri de l’Interior el fins ara president del grup parlamentari socialista a l’Assemblea Nacional, Bruno Le Roux, un altre home pròxim a Hollande.

«Protegir, progressar, preparar el futur. Això és el que intentaré fer, continuant el que tu mateix has fet», va garantir el nou primer ministre en presència de Valls durant el traspàs de poders.

A més de la seva experiència en la lluita contra el terrorisme –una de les prioritats de l’Executiu en un país que viu sota una elevada amenaça terrorista–, en l’entorn del president es destaca de Cazeneuve la seva talla d’estadista i que sabrà treballar bé amb la majoria parlamentària.

A diferència de Valls, que va mantenir un dur pols amb els diputats socialistes contraris a la reforma laboral o a les mesures econòmiques més liberals, és poc probable que Cazeneuve revisqui aquell escenari. En el que resta de mandat no es preveuen grans projectes legislatius i sembla que la seva missió serà culminar l’era Hollande sense sobresalts.

De caràcter reservat, humor intel·ligent i un sentit de la discreció poc habitual en política, Cazeneuve, de 53 anys, va entrar al Gabinet el 2012 com a secretari d’Estat per a Afers Europeus.

Notícies relacionades

D’Exteriors va passar, el març del 2013, al Ministeri d’Economia per apagar l’incendi desencadenat per l’escàndol del frau fiscal comès pel ministre de Pressupost, Jerôme Cahuzac. Aquest normand que no sembla deixar res a l’atzar i mesura cada paraula amb una precisió de cirurgià va succeir el 2014 Manuel Valls a Interior.

TERRORISME I IMMIGRACIÓ

Des d’allà, va gestionar no només els pitjors atemptats de la història recent de França, sinó també una greu crisi migratòria, l’operatiu policial durant els mesos que va durar la protesta contra la reforma laboral i l’accident de Germanwings. Tret de comptades excepcions, Cazeneuve té bona imatge en el conjunt de la classe política, encara que el seu balanç no genera unanimitat. Els defensors de les llibertats individuals critiquen les pròrrogues successives de l’estat d’emergència decretat després dels atemptats de París, que serà presumiblement prolongat un cop més, la multiplicació dels arrestos domiciliaris i la duresa de les mesures antiterroristes.