Merkel, l'única supervivent del 'tsunami' del 2016

Cameron, Obama, Hollande i Renzi han desaparegut del mapa en només mig any

zentauroepp33665866 german chancellor angela merkel  2nd r  stands with british 161205091421

zentauroepp33665866 german chancellor angela merkel 2nd r stands with british 161205091421 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com en una novel·la d'Agatha Christie, Angela Merkel s'ha quedat sola. El 'tsunami' del 2016 ha sacsejat amb una força descomunal mig món i ha agitat el tauler polític amb virulència. La cancellera alemanya és l'única supervivent de la foto que li van fer fa només mig any amb els líders dels EUA, Itàlia, França i la Gran Bretanya a Hannover.

Els referèndums han posat la guillotina al primer i últim a caure. David Cameron es va jugar a finals del mes de juny la sort del Regne Unit en un referèndum sobre el 'brexit' i va perdre. Va convocar la consulta que ningú li exigia i va provocar una crisi política i econòmica de dimensions colossals: ha provocat la sortida del seu país de la Unió Europea i, així, ha animat l'eurofòbia al continent.

Una eurofòbia que també s'ha pogut sentir en un altre referèndum, que ha sigut també la soga al coll que s'ha posat un europeista convençut com Matteo Renzi. "He perdut jo, i per això la meva experiència i la del meu Govern acaben aquí. Demà veuré el president de la República per presentar la dimissió", explicava aquest diumenge el primer ministre italià després que la ciutadania tombés amb virulència la reforma de la Constitució italiana que impulsava. "A Itàlia no perd mai ningú, però jo sóc diferent i en veu alta, encara que amb un nus a la gola, assumeixo la responsabilitat de la derrota".

Notícies relacionades

Pel camí han caigut també Barack Obama i François Hollande. El primer, encara que no podia optar a la reelecció, va veure com tot el seu llegat se n'anava en orris després que Donald Trump tombés la candidata demòcrata, Hillary Clinton

Per la seva banda, el president francès va anunciar dijous que no optarà a un segon mandat en les eleccions presidencials del 2017. “He decidit no ser candidat a l'elecció presidencial”. Després de fer un breu balanç dels seus cinc anys al poder, Hollande va admetre ser conscient dels riscos que comportaria la seva candidatura, al voltant de la qual no hi ha prou consens i per tant dividiria notablement el vot de l'esquerra. “No em puc resignar a la dispersió de l'esquerra”. I, sense moure's de la Moncloa, un altre supervivent, Mariano Rajoy, veia com les peces del dòmino anaven caient al seu voltant.