LLUITA MEDIAMBIENTAL ALS EUA

La mobilització indígena aconsegueix frenar l'oleoducte de Dakota del Nord

El Cos d'Enginyers de l'Exèrcit anuncia que es buscarà una ruta alternativa a la que passava per la reserva sioux

mbenach36524793 veterans gather for a briefing inside of the oceti sakowin c161205203801

mbenach36524793 veterans gather for a briefing inside of the oceti sakowin c161205203801 / LUCAS JACKSON

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Ni la neu que cobria el campament, ni les amenaces d’evacuació forçosa ni les tàctiques agressives de les forces de l’ordre van aconseguir fer efecte entre els milers de persones acampades a la reserva sioux de Standing Rock (Dakota del Nord). Després de vuit mesos de protestes, que han galvanitzat l’activisme indígena als Estats Units, els manifestants han aconseguit una victòria majúscula contra l’oleoducte que amenaçava els seus recursos aqüífers i les seves terres sagrades. L’Exèrcit va desestimar diumenge l’actual traçat que havia de travessar el llac contigu a la reserva i va anunciar que s’explorarà una ruta alternativa. Aquesta victòria, però, pot ser passatgera, ja que el president electe, Donald Trump, recolza el projecte, en què fins fa poc tenia interessos econòmics.

La decisió del Cos d’Enginyers de l’Exèrcit tanca un altre capítol d’aquesta llarga batalla que ha enfrontat la indústria petrolera i els governadors dels quatre estats pels quals transcorre la Dakota Access Pipeline, amb centenars de tribus indígenes i grups ecologistes. «La millor manera de completar la feina de forma responsable i amb promptitud passa per explorar rutes alternatives per al traçat de l’oleoducte», va assegurar el Cos d’Enginyers en un comunicat. El projecte, finançat per una trentena de bancs globals i construït per la companyia texana Energy Transfer Partners, pretén transportar prop de 500.000 barrils de cru diaris des dels pous de Dakota del Nord, on s’extreu per mitjà del fracking, a una terminal d’Illinois. Més del 90% del seu traçat ja ha sigut completat.

La notícia va ser molt celebrada al campament de Standing Rock. Els seus líders van agrair a l’Administració d’Obama i a l’Exèrcit que hagin pres «mesures per corregir el curs de la història i fer el més correcte». La tribu sostenia que no se’ls va consultar apropiadament abans d’aprovar un traçat que travessa subterràniament el llac Oahe, alimentat pel riu Missouri, i va reclamar als tribunals federals.

ASSUMPTES DE Debat nacional

Notícies relacionades

Aquest llac és el seu principal subministrament d’aigua i temen que un vessament pugui arruïnar la sostenibilitat de la reserva. La companyia constructora al·lega que sí que es van complir tots els tràmits, incloses dotzenes de reunions amb les diferents comunitats afectades, i consideren que la decisió de diumenge és «purament política».

El pols a Standing Rock ha atret l’atenció del país perquè hi conflueixen grans assumptes de debat nacional. Des de la independència energètica fins al canvi climàtic, passant pels drets històrics de les tribus indígenes i el tractament abusiu que han rebut històricament del Govern federal. La setmana passada fins a 26 manifestants van haver de ser hospitalitzats després que la policia va reprimir les protestes que estaven duent a terme. A finals d’octubre, en una altra manifestació, 140 persones van ser arrestades.