François Fillon, favorit per convertir-se en candidat a l'Elisi de la dreta francesa

Els sondejos li atribueixen el 61% de vots davant el 39% del seu rival, Alain Juppé, en la segona i definitiva volta de les primàries

François Fillon, favorit per convertir-se en candidat a l'Elisi de la dreta francesa

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / POOL (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L'ex primer ministre francès François Fillon surt com a gran favorit per convertir-se aquest diumenge en el candidat de la dreta a les eleccions presidencials de la primavera que ve.

Els sondejos li auguren un 61% de vots en la segona i definitiva volta de les primàries organitzades pel partit Els Republicans, molt al davant del 39% que aconseguiria el seu principal rival i segon classificat en la contesa, Alain Juppé, ex primer ministre de Jacques  Chirac i actual alcalde de Bordeus.

Defensor d'una autèntica teràpia de xoc per treure França de la crisi que arrossega des de fa dècades, Fillon ha sigut la gran sorpresa d'uns comicis que han registrat un rècord de participació (han anat a votar més de quatre milions de persones a la primera volta) i als quals s'ha presentat amb un projecte de canvi ‘radical’ ben ancorat en la dreta del tauler polític. El seu diagnòstic és que França “mai ha sigut tan de dretes com ara”.

Fillon proposa una cura d'austeritat de caràcter neoliberal i inspiració thatcheriana per adaptar el model social francès a les exigències de la globalització. Planteja retallar la despesa pública en 110.000 milions d'euros, acabar amb la jornada laboral de 35 hores, eliminar 500.000 places de funcionaris i situar en els 65 anys l'edat legal de la jubilació, que ara és de 62 anys.

L'ex primer ministre de Nicolas Sarkozy entre el 2007 i el 2012 ha aconseguit el suport de la classe empresarial, la conservadora burgesia de províncies i de l'electorat catòlic. Més que el seu liberalisme econòmic, en què les diferències són d'intensitat i matís, és el seu ideari social i la seva política exterior el que el separa del seu contrincant.

LA DRETA MODERADA DE JUPPÉ

Alain Juppé, durant mesos favorit per encapçalar el cartell electoral, ofereix un perfil de centre-dreta moderat i s'allunya de la russofília de Fillon i de la seva postura sobre el matrimoni homosexual o l'avortament, al qual Fillon és contrari a títol personal, encara que ha garantit que no hi haurà modificacions ni en aquesta llei ni en la que afecta les parelles homosexuals. No obstant, si arriba a l'Elisi ha promès revisar el dret dels gais a l'adopció.

En el seu últim míting abans de l'última i definitiva volta de les primàries, Fillon ha criticat les “caricatures” de l'esquerra, que el presenten com un candidat reaccionari. “L'esquerra descobreix, sorpresa, un candidat gaullista, un candidat de dretes, recolzat per un poble de dretes amb un programa per a França”, va dir a París davant milers de seguidors.

Notícies relacionades

Juppé, per la seva part, ha subratllat fins al final els punts de desacord amb l'ex primer ministre posant l'accent en la “brutalitat” del pla de Fillon per reduir el nombre de funcionaris i erigint-se en defensor del model social francès. “No faré demagògia amb la funció pública”, va proclamar a Nancy durant l'acte de tancament de campanya. “No hi ha liberalisme sense justícia”, va afegir.

El vencedor de les primàries -obertes a tot aquell que pagui dos euros i firmi una carta d'adhesió als valors del centre-dreta- té moltes possibilitats de convertir-se en el pròxim president de la República. La divisió de l'esquerra francesa i el creixement del Front Nacional vaticinen que el candidat d'Els Republicans s'enfrontarà a la ultradretana Marine Le Pen el mes de maig vinent.