Trump designa les dues primeres dones del seu equip

Nikki Haley, governadora de Carolina del Sud, serà ambaixadora davant l'ONU

Betsy Davos, defensora de les escoles privades, serà secretària d'Educació

FILE - In this Friday, Nov. 18, 2016 photo, South Carolina Gov. Nikki Haley smiles while speaking at the Federalist Society’s National Lawyers Convention in Washington. President-elect Donald Trump has chosen Haley as U.S. ambassador to the United Nations, and he will treat the ambassadorship as a Cabinet-level position, according to two sources familiar with Trump’s decision who requested anonymity to discuss the decision and its announcement. Haley, an outspoken Trump critic throughout much of the presidential race, would become his first female - and first nonwhite - Cabinet-level official if confirmed by the Senate. (AP Photo/Cliff Owen, File)

FILE - In this Friday, Nov. 18, 2016 photo, South Carolina Gov. Nikki Haley smiles while speaking at the Federalist Society’s National Lawyers Convention in Washington. President-elect Donald Trump has chosen Haley as U.S. ambassador to the United Nations, and he will treat the ambassadorship as a Cabinet-level position, according to two sources familiar with Trump’s decision who requested anonymity to discuss the decision and its announcement. Haley, an outspoken Trump critic throughout much of the presidential race, would become his first female - and first nonwhite - Cabinet-level official if confirmed by the Senate. (AP Photo/Cliff Owen, File) / Cliff Owen (AP)

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El president electe dels EUA, Donald Trump, ha afegit dues dones al seu equip de govern. La jove governadora republicana de Carolina del Sud, Nikki Haley, serà la pròxima ambaixadora davant l’ONU, mentre que la multimilionària filantropa Betsy DeVos se situarà al capdavant d’Educació. Les dues nominacions serviran al magnat per aportar diversitat a la seva futura administració, formada fins ara exclusivament per homes blancs. Però també són un reflex de les seves intencions en el terreny ideològic. DeVos és una fervent partidària de l’educació privada. Haley és una republicana moderada i dialogant, pròxima a l’establishment a Washington.

Filla d’immigrants indis, Haley no té experiència en política exterior, tot i que durant la seva etapa de governadora va negociar acords amb grans companyies internacionals i va encapçalar set missions comercials a l’estranger, segons el diari Post and Courier. «La governadora té experiència provada a l’hora de buscar consensos, independentment del perfil o l’afiliació partidista, per tirar endavant polítiques en benefici del seu estat i del nostre país», afirma Trump en el comunicat en què fa pública la seva nominació.

SENSE REVENGISME

L’aposta per la governadora de 44 anys, casada amb un membre de la Guàrdia Nacional que va servir a l’Afganistan, demostra que Trump no s’està deixant portar pel revengisme a l’elegir lloctinents. Durant les primàries republicanes, Haley va recolzar primer Marco Rubio i després Ted Cruz.

Aquesta actitud poc revengista també es desprèn de la reunió que Trump va mantenir el cap de setmana amb Mitt Romney, un dels noms amb opcions per liderar la diplomàcia nord-americana. Durant la campanya, aquest excandidat republicà a la presidència va encapçalar la rebel·lió de l’establishment contra Trump dient que era un «fals» i un «frau». Encara que Haley no ha adoptat mai el to bel·ligerant de Romney, sí que s’ha oposat als plans del magnat per prohibir la immigració des de països musulmans i ha condemnat que utilitzés la por com a arma de campanya.

Notícies relacionades

Molt més desconeguda encara per al públic és Betsy DeVos, de 58 anys, que mai ha ocupat un càrrec públic i que és una de les grans donants del Partit Republicà. A Michigan, el seu estat, s’ha distingit pel seu activisme a favor de l’elecció escolar, un model que advoca per becar amb fons públics els alumnes que vulguin estudiar en col·legis privats i que no s’ho puguin pagar. La seva nominació haurà de ser confirmada pel Senat i, encara que la cambra està controlada pels republicans, s’espera que els demòcrates intentin bloquejar-la.

A més a més de Haley i DeVos, Trump podria afegir aviat al seu equip Ben Carson, neurocirurgià negre i exrival durant les primàries, a qui ha ofert el càrrec de secretari de Vivenda i Desenvolupament Urbà. Carson encara no ha dit si ho acceptarà.