La Unió Europea examina l'impacte de l'arribada de Trump

Els ministres d'Exteriors dels 28 discuteixen les repercussions de la victòria del magnat en les relacions amb els EUA

A Brussel·les, ahir a la nit, hi va haver reunió extraordinària de ministres d’Exteriors per abordar com serà la relació entre Europa i els Estats Units, després de l’elecció del magnat. A la sortida, el ministre Alfonso Dastis, era qüestionat sobre l’arrencada de l’’era Trump’. / ATLAS

A Brussel·les, ahir a la nit, hi va haver reunió extraordinària de ministres d’Exteriors per abordar com serà la relació entre Europa i els Estats Units, després de l’elecció del magnat. A la sortida, el ministre Alfonso Dastis, era qüestionat sobre l’arrencada de l’’era Trump’.
undefined36277462 bru01  brussels  belgium   13 11 2016   new spanish foreign 161114000007
kamor27217378 embrace between federica mogherini  on the right  and jean c161109094525

/

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'elecció de Donald Trump com a futur president dels Estats Units –rellevarà en el càrrec Barack Obama el pròxim 20 de gener– ha desconcertat tant Europa que ningú a Brussel·les té gaire clar encara què esperar del magnat immobiliari. Tot i així, toca fer balanç i començar a preparar-se i la primera ocasió d'examinar les conseqüències que el canvi a la Casa Blanca portarà a les relacions transatlàntiques entre la Unió Europea i Estats Units té lloc aquest diumenge a la nit en un sopar informal de treball dels ministres d'Exteriors de la UE.

Els caps de la diplomàcia dels Vint-i-vuit celebren una reunió de caràcter extraordinari, convocat divendres passat per l'alta representant per a la política exterior, Federica Mogherini, després de la petició d'Alemanya. Una cita que alguns diplomàtics europeus ja han qualificat com “la reunió del pànic”. No hi haurà papers a sobre de la taula però la preocupació a aquest costat de l'Atlàntic i les incògnites són tantes que Berlín i la italiana han considerat que es fa necessari un intercanvi d'idees previ al consell de ministres d'Exteriors i Defensa que tindrà lloc aquest dilluns a la capital comunitària.

Ningú rebat que si el resultat hagués sigut diferent aquesta trobada no tindria raó de ser, però els posicionaments de Trump durant la campanya davant qüestions com la política de defensa i seguretat o les relacions comercials han posat en guàrdia Europa. “S'ha de veure si la mutació és conjuntural o estructural”, sosté el representant d'una de les delegacions més grans. Després de l'anul·lació del viatge a l'Aràbia Saudita, el nou ministre d'Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, assisteix finalment al sopar de treball, però no hi van ni el seu col·lega britànic, Boris Johnson, ni el francès, Jean-Marc Ayrault, que han declinat la invitació i no veuen la necessitat d'anar-hi tenint en compte que ja hi ha previst un consell aquest dilluns.

OPORTUNITAT PER A EUROPA

Notícies relacionades

“Deixem de parlar de confusió. ¿No és aquesta l'ocasió d'Europa d'actuar junts?”, apunta el francès Ayrault, que considera que és l'oportunitat perquè els europeus reforcin la seva capacitat d'autonomia estratègica en matèria de defensa i desenvolupin una política industrial. França és, juntament amb països com ItàliaEspanya i Alemanya, una de les delegacions que més estan pressionant per impulsar un fons europeu per a la defensa i estructures pròpies. “Es creia que el país que obstaculitzava la seguretat i la defensa europees era el Regne Unit, però hi ha altres països petits que tampoc ho volen”, alerta un diplomàtic que confia que “l'elecció de Trump jugui en el bon sentit i Europa hi destini recursos”.

De moment, l'equip de l'alta representant per a la política exterior de la UE no ha tingut cap contacte amb l'equip de transició de Donald Trump, encara que està disposada, asseguren fonts del seu entorn, a travessar l'Atlàntic com més aviat millor per entrevistar-s'hi. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, augura que passaran “dos anys” abans que Trump aprengui en què consisteix Europa simplement perquè “els americans per regla general no tenen interès sobre Europa”, cosa que en la seva opinió val no només per als ciutadans de l'Amèrica profunda sinó també per als seus polítics. “Crec que tindrem dos anys perduts fins que el senyor Trump faci la volta al món que no coneix”, advertia divendres. Per la seva part, a pesar de les crítiques abocades en el passat, el president de l'Eurocambra, Martin Schulz, optava aquest diumenge per girar full. “Les dues parts han de partir de zero i donar-se una oportunitat”, ha indicat al diari alemany 'Bild'. De moment, el primer europeu amb qui s'ha vist el president electe és ni més ni menys que el populista britànic Nigel Farage.