gir als EUA

Els lleials a Trump, en les quinieles del gabinet

Giuliani, Christie i Gingrich sonen per a carteres en el futur Govern dels EUA, així com empresaris i família

undefined36233369 files  this file photo taken on october 13  2016 shows forme161110220741

undefined36233369 files this file photo taken on october 13 2016 shows forme161110220741 / DAVID KOHL

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Durant la campanya presidencial de Donald Trump el cercle de polítics i empresaris que mantenia el seu ferm suport públic al candidat era bastant reduït. Ara que ja és president electe dels EUA, les coses són diferents i fins i tot alguns que no volien associar el seu nom a un candidat vist com a tòxic s’acosten al seu poder, gent a qui Trump no pot rebutjar de ple perquè necessitarà l’experiència que a ell li falta per bregar amb els rigors de la presidència i de la relació amb el Congrés. Aquests dos factors, la fidelitat i les necessitats, estan començant a calar en la preparació del seu gabinet, que avança a tota màquina.

Dimecres, hores després de la victòria republicana, hi va haver una reunió a la Torre Trump en què van participar, entre d’altres, el president del Comitè Nacional Republicà, Reince Priebus, i el governador de Nova Jersey, Chris Christie. Són dos noms que s’estudien com a potencials caps de personal de la Casa Blanca, el primer i important càrrec que Trump vol decidir. Però en les apostes per a aquest lloc també hi ha entrat amb força Jared Kushner, el gendre de Trump, casat amb la seva filla Ivanka, el gestor en l’ombra del dia a dia de la campanya i  una de les persones amb més influència sobre el president electe. Kushner va ser vist ahir a la Casa Blanca amb el cap de personal d’Obama, Denis McDonough, mentre el seu sogre es trobava amb el president.

El càrrec per a Priebus seria el premi a una col·laboració que no sempre va ser fàcil però que va acabar sent determinant, perquè el Comitè Nacional Republicà va posar diners, infraestructura i experiència al servei de Trump. I encara que a Christie l’arrossega un escàndol local en el seu estat (al més pur estil mafiós es va organitzar un embús monumental en un pont per castigar un rival que no el va recolzar en la campanya), es dóna per fet que acabarà en algun lloc de l’Administració.

Un altre dels càrrecs que s’especula que Christie podria aconseguir és el de fiscal general, l’equivalent a l’espanyol de ministre de Justícia, tot i que per a aquest lloc sona encara amb més força l’exalcalde novaiorquès Rudy Giuliani. Un dels més agressius defensors de Trump en la campanya, en què els seus contactes poden haver influït en la polèmica decisió de l’FBI d’anunciar la reactivació de la investigació de Hillary Clinton, l’exprimer regidor novaiorquès es va postular públicament per a aquest càrrec i, un dia després de negar a 'The New York Times' que hi estigués interessat, ahir va assegurar a la CNN que «ningú coneix el Departament de Justícia com jo».

Els gairebé segurs premis a lleials escuders també fan que Newt Gingrich, l’'exspeaker' de la Cambra de Representants, sigui un dels favorits per ocupar la Secretaria d’Estat, cosa que el convertiria en el cap de la diplomàcia. De la mateixa manera, el senador Jeff Sessions, d’Alabama, infatigable en la seva campanya per Trump, podria assumir Defensa, encara que s’especula que Trump posi al capdavant del Pentàgon el general Mike Flynn, que va dirigir l’Agència d’Espionatge de Defensa, però necessitaria un permís especial del Congrés perquè es va retirar fa menys dels set anys que marca la llei.

EL RETORN DE PALIN

Notícies relacionades

Trump també ha dit que vol comptar en la seva Administració amb l’exgovernadora d’Alaska i excandidata vicepresidencial Sarah Palin, que va expressar interès a entrar al Govern i podria acabar a Energia o Interior,  per a les quals també sonen Forrest Lucas i Harold Hamm, empresaris petrolers i del 'fracking'.

A més a més, Trump sembla disposat a premiar altres aliats i empresaris i donants. Steven Mnuchin, un antic executiu de Goldman Sachs i l’home que s’ha ocupat de les finances de la campanya del president electe, podria ocupar la cartera del Tresor.