Homenatge a les víctimes de l'atemptat de Niça

Hollande fa una nova crida a la unitat nacional davant el terrorisme

"L'objectiu dels terroristes és crear la divisió, però aquesta empresa malèfica fracassarà", proclama el president en la cerimònia celebrada tres mesos després de la matança

mbenach35915061 nog14  nice  france   15 10 2016   french president francois161015145616

mbenach35915061 nog14 nice france 15 10 2016 french president francois161015145616 / SEBASTIEN NOGIER

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Tres mesos després de l’atemptat de Niça i de les agres polèmiques suscitades al voltant de la seguretat, França ahir va retre homenatge a les 86 víctimes durant una cerimònia al turó del Castell des d’on es veia el passeig dels Anglesos que, en la fatídica nit del 14 de juliol, dia de la festa nacional, es va transformar en escenari d’una massacre quan milers de persones s’hi havien congregat per veure els focs artificials.

El president francès, François Hollande, va presidir l’acte davant unes 2.500 persones, entre elles 800 familiars de víctimes i nombroses personalitats. I va tornar a llançar un missatge d’unitat davant el terrorisme per evitar divisions en la societat francesa. «El que es va atacar el 14 de juliol va ser la unitat nacional –va proclamar–. L’objectiu monstruós dels terroristes és desfermar la violència per crear la divisió, però aquesta empresa malèfica fracassarà. Prevaldrà la unitat, la llibertat, la humanitat».

Durant el seu discurs, Hollande va garantir que es coneixerà tota la veritat i va recalcar la seva determinació per continuar la batalla contra el terrorisme que, va augurar, «serà llarga».

Va recordar també que els desapareguts eren d’orígens i religions diferents, però compartien la voluntat de voler ser lliures i que l’atac comès per un tunisià que va llançar el seu camió contra la multitud va afectar l’«hospitalitat» d’una ciutat que atrau milers dels turistes. Entre les víctimes es comptaven fins a 19 nacionalitats diferents.

NOIA ESPECIALMENT AFECTADA

La seva intervenció va anar precedida per les emotives paraules d’una jove de l’Associació de Víctimes Passeig dels Àngels que va perdre sis membres de la seva família. «¿Com viure amb aquestes ferides físiques, com viure amb aquestes ferides morals? És impossible. I tot i així és el que vivim cada dia des del 14 de juliol».

Després, el cantant Julian Clerc va interpretar amb solemnitat Utile i l’Orquestra Filharmònica de Niça va entonar una ària de Johann Sebastian Bach. Alumnes de l’institut Masséna van col·locar una rosa blanca per cada una de les víctimes en una font circular instal·lada al centre del pati a mesura que se citava cada nom.

VALLS, ABSENT

A l’acte, que va acabar amb La Marsellesa, hi van assistir diversos membres de l’Executiu, l’expresident Nicolas Sarkozy, l’ex primer ministre Alain Juppé, els presidents del Senat i l’Assemblea Nacional, i la presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen.

El príncep Albert de Mònaco va ser l’únic representant d’un Estat estranger en l’homenatge. El primer ministre, Manuel Valls, escridassat quan va visitar Niça en les hores posteriors a l’atemptat, no hi va anar.

MOLTS INTERROGANTS

Notícies relacionades

La unitat nacional es va fracturar amb rapidesa l’endemà de l’atac perpetrat per Mohamed Lahouaiej Bouhlel per les acusacions creuades entre el Govern i l’oposició a compte del dispositiu de seguretat. Per calmar els ànims, el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, va encarregar un informe a la Policia Nacional sobre el desplegament establert el 14 de juliol a la nit que ha determinat que les mesures eren adequades.

Però tres mesos després encara hi ha molts interrogants. Les víctimes es pregunten com un camió de 19 tones pogués entrar al passeig dels Anglesos quan el lloc estava tancat al trànsit. Segons Le Monde, el fiscal de Niça, Jean Michel Prêtre, informarà de les conclusions de la investigació d’aquí unes setmanes.