DOCUMENT DEL 2005

Una gravació amb comentaris obscens de Trump sobre les dones complica la campanya del republicà

El candidat afirma: "Quan ets una estrella, elles deixen que els facis el que vulguis"

videotrump catartula

videotrump catartula

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

"Quan ets una estrella, et deixen fer, els pots fer el que vulguis". Un vídeo publicat aquest divendres per 'The Washington Post' mostra el candidat republicà, Donald Trump, fent comentaris lascius sobre diverses dones i fanfarronejant sobre el suposat poder que la seva fama li dóna per seduir el sexe femení. El vídeo, que data del 2005, es va gravar poc abans que el llavors empresari i presentador de 'reality shows' fes un 'cameo' a la sèrie de televisió 'Days of our lives'. Trump utilitza un llenguatge vulgar per presumir de les seves conquistes i parla sense embuts de petonejar, tocar i temptatives per anar-se'n al llit amb dones diferents de la seva (llavors ja estava casat amb Melania, la seva actual i tercera esposa).

El vídeo comença amb la conversa que Trump manté dins de l'autobús que el porta fins als estudis amb Billy Bush, aleshores presentador del programa de xafarderies 'Access Hollywood'. Bush és cosí germà de l'expresident George Bush i de l'exgovernador de Florida i rival de Trump a les primàries, Jeb Bush. El magnat li explica com va tractar en va de seduir una dona. "Li vaig tirar la canya i vaig fracassar. Ho he d'admetre", se sent per l'àudio". "Whoa", diu Bush. "Vaig intentar follar-me-la. Ella estava casada", replica el candidat conservador. 

No és clar a quina dona es refereix Trump ni quan s'hauria produït l'episodi de què parla". Vaig ser molt insistent. De fet, me la vaig emportar a comprar-li mobles. Ella volia alguns mobles", prossegueix el novaiorquès. "Ho vaig intentar com una puta, però no vaig poder arribar-hi. I ella estava casada. Després la vaig tornar a veure i s'havia posat unes grans tetes falses i de tot. Havia canviat completament el seu aspecte". 

LES DONES I LES ENQUESTES

Trump té un greu problema amb les dones en les enquestes. En l'últim sondeig de Quinnipiac, Clinton li treu 20 punts d'avantatge entre les dones, una diferència a la qual podrien haver contribuït els comentaris ofensius i sexistes que el magnat va fer en el passat sobre algunes dones. En el primer debat presidencial, el seu rival demòcrata li va recordar diverses de les perles que els va dedicar a algunes, insults com "porca", "cuc" o "gossa". En les últimes setmanes, Trump ha contraatacat utilitzant les velles infidelitats de Bill Clinton per atacar la seva rival demòcrata Hillary Clinton en la campanya, a qui ha acusat de permetre les aventures extramatrimonials del seu marit.  

El vídeo no acaba aquí. Després que una de les actrius de la sèrie vagi a recollir el magnat a l'autobús, Bush diu: "La teva noia està boníssima, aquesta, la de morat". I Trump respon: "He d'usar uns 'tic tacs' [una marca de caramels per a l'alè] en cas que comenci a besar-la. Saps, jo sento una atracció automàtica cap a la bellesa. És com un imant. Petó. Ni tan sols espero". I després segueix fanfarronejant: "Quan ets una estrella, et deixen fer, els pots fer el que vulguis". "Les pots agafar pel cony, fer el que vulguis".

"CONVERSA DE VESTIDOR"

Donald Trump ha intentat justificar-se dient que es tractava d'una "xafarderia de vestidor, una conversa privada que va tenir lloc fa molts anys". I ha mirat de minimitzar-la abans de demanar disculpes. "Bill Clinton m'ha dit coses molt pitjors al camp de golf. Demano disculpes per si algú s'ha ofès". Aquesta mateixa setmana, un periodista li va preguntar sobre els seus antics comentaris despectius a les dones i va respondre assegurant que molts els va dir "per entreteniment". "No hi ha ningú que respecti les dones més que jo", es va defensar Trump.

Notícies relacionades

Aquestes últimes revelacions han creat una tempesta al Partit Republicà. "Em fa angúnia el que sentit avui", ha dit el líder dels conservadors al Congrés, Paul Ryan. "Cal defensar i reverenciar les dones, no convertir-les en objectes. Espero que Trump abordi la situació amb la serietat que es mereix". En el mateix comunicat, Ryan anuncia la cancel·lació del míting de campanya que tots dos havien de celebrar aquest dissabte a Wisconsin. Tampoc s'ha mossegat la llengua el president de la formació. "Mai s'hauria de descriure les dones en aquests termes o parlar d'elles d'aquesta manera. Mai", ha dit Reince Priebus. 

Hillary Clinton ha mostrat la seva indignació a les xarxes socials. "Això és horrible. No s'hauria de permetre que aquest home sigui president". Trump l'hi està posant molt fàcil.