LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Pence i Kaine defensen els seus candidats en un debat sense vencedor clar

Els aspirants a la vicepresidència dels EUA es presenten en societat intercanviant atacs

DEBAT VICEPRESIDENCIA EUA

DEBAT VICEPRESIDENCIA EUA / MICHAEL REYNOLDS (EFE)

3
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El demòcrata Tim Kaine i el republicà Mike Pence es van enfrontar ahir a la nit en el primer i únic debat entre els candidats a la vicepresidència dels Estats Units, 90 minuts que no van deixar un guanyador clar, encara que sí que van servir per demostrar que els demòcrates es preparen millor els debats i són molt més agressius. Potser massa. Kaine va jugar el paper clàssic de gos d'atac contra Donald Trump i va recórrer a una infinitat de frases efectistes, però es va passar sovint de revolucions. Pence no va poder o no va voler defensar amb gaire convicció el seu cap. En canvi, va demostrar ser el conservador a l'antiga que tants republicans han trobat a faltar en aquest cicle electoral. I ahir a la nit va quedar clar que algunes de les seves posicions s'assemblen molt poc a les de Trump.

El debat va estar lluny de ser un brindis entre cavallers, com augurava l'estil pausat i mesurat dels dos candidats. Massa ansiós, Kaine no va deixar d'interrompre, cosa que va restar efectivitat a les seves constants càrregues contra Trump. Arribava amb la lliçó estudiada, i va portar a col·lació cadascuna de les sortides de to i controvèrsies del magnat novaiorquès. El va acusar de no pagar impostos, de criminalitzar els mexicans i insultar les dones, d'“estimar els dictadors”, de desautoritzar els generals del Pentàgon o d'impulsar la proliferació nuclear. “Si vols tenir una societat on es respecta la gent o les lleis, no pots tenir una persona al capdavant que menysprea cada grup del qual parla”, va dir l'antic senador i exgovernador de Virgínia, que va ser missioner a Hondures i parla bé el castellà.  

Bona part dels seus dards estan documentats, però Pence va tractar de treure-se'ls de sobre amb frases com “això és una tonteria”, “quina bogeria” o “molt del que ha dit és completament fals”. No va perdre mai els nervis i va fer el que va poder per defensar les bravates del seu company de files, a qui va presentar com el candidat del canvi. “Ell no és un polític polit com tu i Hillary Clinton”, va respondre quan Kaine li va demanar explicacions sobre aquelles paraules de Trump en què va dir que les dones que avorten “mereixen algun tipus de càstig”. Més tard, el ‘showman’ les va matisar.

Notícies relacionades

Amb les seves respostes i explicacions, l'exgovernador d'Indiana, que es va presentar a si mateix com un fill d'immigrants sortit d'un poble petit, va ressuscitar l'ortodòxia republicana que Trump ha deixat de costat en la seva campanya. Va atacar les regulacions, va parlar de rebaixar impostos, va defensar el mantra del govern petit i la "santedat de la vida" davant l'avortament. Però el més curiós va ser la musculatura que va exhibir en política exterior, especialment respecte a la Rússia de Vladímir Putin, amb qui Trump ha intercanviat piropos dient, entre altres coses, que és “més líder” que Barack Obama. Pence el va definir com “un líder petit i assetjador” i va acusar l'Administració Obama, de la qual Clinton va ser secretària d'Estat, de propiciar “amb la seva debilitat” que Moscou es faci forta en l'escena internacional. “S'ha de respondre a les provocacions de Rússia amb la força dels EUA”, va dir referint-se a la intervenció russa a Ucraïna i Síria.  

Els debats de vicepresidents rarament inclinen unes eleccions, per no dir mai. Però després del que es va veure ahir a la nit, segurament és l'equip de Trump el que en surt una mica més reforçat, després de la pobra actuació del magnat en el seu duel contra Clinton. La més que acceptable actuació de Pence, que es va comportar com un home seriós, podria servir per donar empenta als conservadors i convèncer aquells que encara es pensen si votaran Trump.