La investigació de l'abatiment de l'avió malaisi a Ucraïna apunta a Rússia

Les indagacions conclouen que el míssil va ser disparat des del territori de les milícies prorusses

bgonzalez27577063 a picture taken on october 15  2014 shows the wrec160519123543

bgonzalez27577063 a picture taken on october 15 2014 shows the wrec160519123543 / DOMINIQUE FAGET

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L'equip internacional de fiscals que investiga l'abatiment, l'estiu del 2014, d'un avió de passatgers malaisi que sobrevolava Ucraïna ha fet un pas més en les seves indagacions, que apunten amb força cada vegada més insistent a Rússia. Els investigadors han determinat que el projectil va ser disparat des d'una bateria BukBuk de fabricació russa posicionada en territori controlat per les milícies prorusses a l'est d'Ucraïna, recolzades per Moscou. A més, segons sostenen els mateixos investigadors, el míssil va ser transportat fins a Ucraïna des de la veïna Rússia.

El Kremlin s'ha afanyat a desestimar les troballes del denominat Equip Conjunt d'Investigació (JIT, en la sigla en anglès), encapçalat pels Països Baixos i en el qual Rússia no participa, i ha reiterat la versió -una de nova- donada a conèixer per l'Exèrcit rus fa dos dies, segons dades recollides pels seus radars. "Les dades són clares; no hi ha cap projectil; si hi hagués hagut algun projectil, hauria sigut disparat des d'un altre lloc", ha reaccionat aquest dimecres el portaveu presidencial, Dmitri Peskov.

La cèl·lula d'investigació va comunicar el resultat dels seus treballs, primer als familiars, abans de difondre'ls a la premsa. Un d'ells -Robby Oehlers, oncle d'una de les passatgeres, de nom Daisy- ha revelat a Reuters que els investigadors treballen sobre una llista d'un centenar de sospitosos, encara que de moment han preferit no dir públicament noms. 

FRUSTRACIÓ DELS FAMILIARS

Notícies relacionades

Alguns dels familiars havien vingut expressant la seva frustració davant el que consideren "lentitud" en les indagacions, que, dos anys després de l'incident, encara no han determinat el nom dels responsables.

El vol MH-17 de la companyia Malaysia Airlines que cobria la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur va ser abatut mentre sobrevolava l'est d'Ucraïna en un dels moments més virulents de la guerra civil al Donbass. Van morir les 298 persones que viatjaven a bord298 persones del Boeing 777, entre passatgers i tripulació, la majoria de nacionalitat holandesa. En un vídeo difós a Youtube en rus, el JIT demana a possibles testimonis del trasllat de la bateria Buk que col·laborin amb els seus treballs.