Shimon Peres, entre la vida i la mort després de patir un vessament cerebral

L'expresident d'Israel, de 93 anys, també va ser primer ministre i va rebre el premi Nobel de la pau el 1994 amb Yitzhak Rabin i Iàssir Arafat

Simon Perez a l’hospital. / ATLAS

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

L’expresident israelià Shimon Peres va ingressar ahir al Centre Mèdic Sheba-Tel Hashomer de la localitat de Ramat Gan, a prop de Tel Aviv, després de patir un vessament cerebral, i ahir a la nit es trobava en estat «molt greu», segons va confirmar el seu fill Chemi Peres.

En una petita roda de premsa a l’entrada de l’hospital, Peres fill va explicar que el seu pare lluitava «per la seva vida» i va demanar als israelians que resessin per ell en «aquestes hores difícils». Chemi Peres va afegir que en les següents hores la família del veterà polític hauria de «prendre decisions difícils». No obstant, el fill de Peres va dir que era «optimista» i va destacar que el seu pare era «un individu especial».

En un primer moment, les informacions al voltant de l’estat de salut del veterà polític, de 93 anys, eren bastant optimistes. Fonts de la seva oficina van assenyalar que estava «estable, totalment conscient i rebent tractament mèdic».

Poc després, no obstant, van informar que els metges li havien fet un escàner per veure l’abast de la seva lesió i que havia patit un vessament cerebral massiu amb un pronòstic molt seriós. Donada la gravetat del seu estat i per poder-li practicar més exàmens i proves, els especialistes van decidir induir-li l’estat de coma i subministrar-li respiració artificial.

CURES INTENSIVES

L’expresident d’Israel es trobava ahir a la nit a l’àrea de cures intensives i estava custodiat per la policia. L’acompanyaven familiars i la doctora Ayelet Frisch com el seu metge personal, ja que el professor Rafi Walden, el seu gendre i doctor habitual, estava fora d’Israel.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va parlar per telèfon amb el director de l’hospital Tel Hashomer per rebre informació directa sobre l’estat de l’expresident i poc després va expressar públicament el seu desig d’una ràpida millora de Peres. «Desitjo a l’expresident una ràpida recuperació. Simon, t’estimem i la nació sencera resa perquè et recuperis», va escriure Netanyahu a Facebook.

L’actual president d’Israel, Reuven Rivlin, va afirmar que estava seguint «amb preocupació les informacions que arriben de l’hospital». «Reso amb tot el poble perquè el meu amic Simon es recuperi», va dir Rivlin en un comunicat.

BONS DESITJOS

«Et desitgem, estimat expresident Shimon Peres, una ràpida recuperació i que puguis tornar aviat a pronunciar les teves clares paraules de saviesa», va publicar a Twitter el líder de l’oposició, Isaac Herzog, que encapçala el Partit Laborista, anys enrere dirigit per Peres.

En els últims mesos, l’expresident israelià ja havia tingut problemes de salut que el van portar a ingressar a l’hospital diverses vegades. El gener passat va patir un lleuger infart i va haver de ser intervingut, i des d’aleshores havia tingut algunes arítmies que van obligar els metges a col·locar-li un marcapassos fa una setmana.

El veterà Peres, la primera persona que va ser primer ministre i president d'Israel, va ser un dels arquitectes dels acords de pau d’Oslo que israelians i palestins van firmar el 1993 i que li van valer el premi Nobel de la pau, el 1994, amb el primer ministre israelià Yitzhak Rabin i el líder palestí Iàssir Arafat.

Notícies relacionades

Va ser escollit cap d’Estat el 2007 i va exercir el seu càrrec fins al 2014, encara que no ha desaparegut mai de l’escena política i ha seguit protagonitzant diversos esdeveniments al capdavant del Centre Peres per la Pau.

Nascut el 2 d’agost de 1923 a Polònia, Peres va emigrar a la Palestina sota mandat britànic amb la seva família quan tenia 11 anys i es va criar a Tel Aviv. La seva dona, Sonya Gelman, va morir el 2011.