RELACIONS BRUSSEL·LES-ANKARA

La UE i Turquia llimen diferències després del fallit cop d'Estat a Ankara

França descarta un acord comercial entre Brussel·les i Washington abans de les eleccions nord-americanes al novembre

undefined35366218 jak 8516  bratislava  slovakia   03 09 2016   slovakia forei160903175912

undefined35366218 jak 8516 bratislava slovakia 03 09 2016 slovakia forei160903175912 / JAKUB GAVLAK

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BRATISLAVA

Els ministres d’Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) i Turquia van emfatitzar ahir a Bratislava, la capital d’Eslovàquia, la necessitat de millorar la seva relació, posada a prova pel fallit cop d’Estat a Turquia, malgrat els importants desacords entre Brussel·les i Ankara arran de les massives purgues llançades després del motí.

«El missatge principal que compartim és un compromís clar de dialogar, parlar menys de l’altre i més els uns amb els altres, escoltar-se i comprendre l’opinió pública europea i la turca», va declarar la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, despré de la reunió informal dels 28 ministres d’Afers Estrangers de la UE a Bratislava.

En aquest esperit, les dues parts van acordar mantenir i respectar els compromisos previs, en concret els pactes sobre «visats, duanes i gestió del flux de refugiats, així com en l’àmbit econòmic», va explicar l’alta funcionària italiana.

«Tothom al voltant de la taula reconeix el paper de Turquia, soci estratègic, i ningú desitja que les relacions entre Turquia i la UE es degradin», va indicar el ministre francès, Jean-Marc Ayrault.

Turquia té un paper clau en l’estratègia de la Unió Europea per aturar el flux d’immigrants al seu territori; un acord pactat al març ha permès reduir el nombre d’immigrants, alhora que ha rellançat les negociacions sobre l’adhesió de Turquia a la Unió. 

Durant l’estiu, els dirigents turcs han multiplicat els signes d’apaivagament davant les crides repetides de la Unió Europea, que al mateix temps que condemnava el cop d’Estat fallit comminava Turquia a respectar l’Estat de dret i els drets humans. 

Notícies relacionades

Respecte a un altre gran tema de la cimera, la negociació d’un acord de lliure comerç amb els EUA, el mateix Ayrault va reconèixer que no creu que el pacte es pugui tancar abans de les eleccions presidencials nord-americanes del novembre.

El mandatari francès també va admetre que hi ha gent que «no vol acords comercials», però va deixar clar que aquesta no és «la posició de França», alhora que va defensar la necessitat d’un «equilibri». Tant l’extrema dreta com l’esquerra franceses s’oposen al pacte comercial entre Brussel·les i Washington, en particular la ultradretana Marine Le Pen.