Peña Nieto rebrà demà Trump, l'home que va satanitzar Mèxic

La sorprenent decisió del president mexicà de reunir-se en privat amb el candidat republicà desferma una onada de crítiques

bgasulla35333589 everett  wa   august 30  republican presidential candidate d160831083429

bgasulla35333589 everett wa august 30 republican presidential candidate d160831083429 / MATT MILLS MCKNIGHT

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

En un gest inesperat el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, rebrà aquest dimecres el candidat republicà a la Casa Blanca Donald Trump, l'home que va satanitzar el país qualificant els mexicans als Estats Units de "criminals" i "violadors", i que va amenaçar d'aixecar un mur fronterer.

Com era d'esperar, tan aviat com Peña Nieto i Trump van anunciar la seva reunió a la capital mexicana, dels detalls de la qual es coneix poc tot i que la Presidència mexicana assegura que serà "privada", les reaccions contràries a la trobada s'han multiplicat al país llatinoamericà.

"EPN (Enrique Peña Nieto) s'ha convertit en una peça de propaganda del pitjor enemic del país", va afirmar a la xarxa social Twitter l'analista polític Jesús Silva Herzog, que va considerar "vergonyós" el fet que el mandatari mexicà rebi el magnat nord-americà. Aquest va ser un dels comentaris més durs que van inundar les xarxes durant hores, però n'hi va haver més. El coordinador al Senat mexicà de l'opositor Partit de la Revolució Democràtica (PRD), d'esquerres, Miguel Barbosa, va reaccionar de forma furibunda. "@realDonaldTrump, la teva presència a Mèxic no és grata. ¡Vés-te'n! Véns a fer-te la foto amb els que has ofès", va indicar Barbosa, que en un altre missatge va qualificar de "comportament indigne" l'actitud del Govern mexicà.

L'historiador Enrique Krauze també va tenir paraules per al candidat republicà: "Disculpi's @realDonaldTrump per haver-nos dit "violadors i assassins", asseguri que no construirà el mur ni deportarà 11 milions de mexicans". La presència de Trump a Mèxic a poques setmanes de les eleccions als Estats Units, que molt pocs eren capaços de preveure, va partir d'una invitació cursada divendres per Peña Nieto al magnat nord-americà i a la seva rival electoral, la demòcrata Hillary Clinton, va explicar dimarts la Presidència mexicana.

Encara que l'Executiu mexicà havia afirmat el març passat que tenia interès a entaular contactes amb els candidats que sorgissin de les primàries dels EUA, fins i tot després dels comentaris més agressius de Trump contra el país, la reunió d'aquest dimecres ha sorprès a tothom. Especialment perquè es produeix un dia abans que Peña Nieto presenti al Congrés el quart informe dels seus sis anys de gestió (2012-2016), enmig d'una greu crisi de popularitat. També per les declaracions que el mateix governant va fer al Canadà el juny passat en l'última cimera de presidents d'Amèrica del Nord, en aparença al·lusives a Trump.

Tot i que va assegurar que el seu Govern "és respectuós del procés electoral dels Estats Units", va criticar els que "recorren al populisme, a les solucions fàcils als problemes d'avui dia". "En aquest món es presenten lideratges polítics demagògics i populistes, pretenent destruir el que ha costat dècades construir", va indicar.

Notícies relacionades

El mandatari mexicà va explicar que les comparacions que es van fer al seu país de Trump amb Adolf Hitler i Benito Mussolini, pretenien "cridar a la reflexió" sobre el que aquests líders feixistes van prometre en el seu moment i que va produir "un resultat per tots conegut, una tragèdia en la història de la humanitat".

Els seus dos antecessors en el càrrec, Vicente Fox (2000-2006) i Felipe Calderón (2006-2012), havien comparat setmanes abans el candidat republicà amb Hitler. Per això, estranya tant la visita d'aquest dimecres.