Colòmbia, a un pas de la pau

El Govern de Bogotà i la guerrilla de les FARC arriben a un acord a l'Havana després de quatre anys de negociacions

 

  / AP / FERNANDO VERGARA

2
Es llegeix en minuts
EFE / L'HAVANA

El Govern colombià i la guerrilla de les FARC han acabat aquest dimecres a l'Havana, després de gairebé quatre anys, la negociació d'un acord per posar fi a més de mig segle de conflicte armat, ha confirmat públicament la presidència de Colòmbia. "L'acord està tancat, l'anunci (oficial) es farà demà (dijous) a l'Havana", ha anunciat la font presidencial.

Amb la conclusió de les negociacions, queda pendent la firma de l'acord, que serà en una data que encara no ha sigut fixada. Les mateixes fonts han explicat a la premsa que demà es donarà a conèixer el "final de la negociació" i l'"acord definitiu". Una vegada tancats completament els textos, tal com exigeix la llei, aquests seran enviats al Congrés perquè es convoqui al plebiscit en què els colombians podran ratificar-los o rebutjar-los.

"S'acosta el dia... Anem camí a La Pau", diu un missatge publicat al seu compte de Twitter per l'Oficina de l'Alt Comissionat de Pau, acompanyat d'una fotografia en què es pot apreciar els negociadors de les dues parts somrients. Les FARC també han publicat a la mateixa xarxa un missatge que diu: "¡El dia s'acosta! #VamosPorLaPaz".

En els últims dies, la premsa colombiana va parlar de la possibilitat que el president Juan Manuel Santos viatgi demà a Cuba per fer l'anunci oficial, tal com va passar quan va acabar el punt de justícia, el setembre passat, i per a la firma de la Fi del Conflicte, al juny, els dos més crucials de l'agenda de negociació. La Presidència de Colòmbia no ha confirmat, de moment, el viatge de Santos a la capital cubana.

Els equips negociadors, reforçats per part del Govern amb diversos ministres del Gabinet, estan reunits des de la setmana passada a l'Havana per tancar assumptes que van quedar pendents dels cinc punts de l'agenda de diàlegs.

La possibilitat que es tanqui ben aviat la negociació també ha sigut destacada pel màxim líder de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri, àlies 'Timochenko', a Twitter. "Estem a les portes d'importants anuncis que ens acosten a l'acord final #VamosPorLaPaz", ha escrit avui 'Timochenko', que tot i que és a Cuba no forma part de l'equip negociador.

Notícies relacionades

Igualment, el cap negociador de les FARC, Luciano Marín Arango, àlies 'Iván Márquez', ha indicat: "Seguim avançant cap a la pau de Colòmbia amb vent a favor". Les delegacions del Govern i les FARC van difondre ahir a la capital cubana un comunicat conjunt en què assenyalen que han "avançat en la construcció d'acords però encara queden temes pendents. Seguim treballant en intenses jornades. Una vegada arribem a l'acord final, el país ho sabrà".

La negociació, que es regeix pel principi que "res està acordat fins que tot estigui acordat", va començar a l'Havana el novembre del 2012 i ja va arribar a acords en els cinc punts pactats: terres i desenvolupament rural, participació política, cultius il·lícits, víctimes i fi del conflicte, així com en l'addicional sobre el mecanisme de refrendació.

Temes:

FARC Colòmbia