La marató de Merkel

La cancellera alemanya viatja en a penes sis dies a cinc ciutats per reunir-se amb 15 mandataris europeus

35265894 60

35265894 60 / Roberta Basile (AP)

2
Es llegeix en minuts

Per a la cancellera alemanyaAngela Merkel, la cimera de Ventotene va ser només la primera etapa d’una autèntica marató diplomàtica que en una setmana la portarà a cinc ciutats europees on es reunirà amb una quinzena de mandataris de 15 països més. L’objectiu de la cancellera és arribar el 16 de setembre amb tot lligat a la cimera de Bratislava, on els 27 líders europeus hauran d’abordar el futur de la unió després del trauma del 'brexit'. 

Segons Steffen Seibert, portaveu de la cancellera, la intenció és tenir «les discussions al més àmplies possible amb el màxim nombre possible de participants». Seibert va insistir que l’estratègia de Merkel passa per una resposta conjunta al brexit:  «Com a europeus hem de reaccionar». 

De Ventotene, Merkel va tornar a Alemanya. Avui assisteix a una gala a Düsseldorf, amb motiu del 70è aniversari de l’estat de Rin del Nord-Westfàlia. Allà coincidirà amb l’únic mandatari britànic que veurà en tota la setmana: el príncep Guillem. Demà, a l’acabar una reunió del seu Govern, es desplaçarà a Estònia, on s’entrevistarà amb el primer ministre, Taavi Rõivas. Dijous, sense passar per Alemanya, viatjarà a Praga, on es veurà amb el primer ministre txec. 

Divendres, a primera hora, Merkel viatjarà a Polònia, on es reunirà amb la primera ministra, Beata Szydlo, abans d’un dinar amb els mandataris –primers ministres o presidents– dels països del Grup de Visegrad, un ens integrat per Polònia, la República Txeca, Hongria i Eslovàquia, països on durant els últims anys s’ha imposat un populisme antieuropeu que la crisi dels refugiats ha fet créixer encara més. En aquesta trobada, segons el Finantial Times, Merkel intentarà apaivagar els temors dels dirigents d’aquests països que temen que la refundació de la UE es basi en el nucli dur format pels integrants més antics i que ells en quedin marginats. 

 

El Quartet del Nord 

 

Notícies relacionades

Aquell mateix dia a la tarda, tornarà a Berlín, on toca sopar amb els líders dels països del Quartet del Nord: Dinamarca, Finlàndia, Holanda i Suècia. I dissabte, encara que es quedarà a Berlín, continuarà amb les trobades al més alt nivell, i rebrà els líders d’Àustria, Bulgària, Croàcia i Eslovènia. 

Són pocs els mandataris que Merkel no veurà durant aquesta setmana. Entre ells hi ha l’espanyol que, de moment, no apareix a l’agenda que la líder més poderosa del continent ha preparat per refundar la UE.