Obama ordena el trasllat de 15 presos de Guantánamo als Emirats Àrabs Units

La mesura, presa cinc mesos abans de deixar la presidència, deixa 61 reclusos a la presó dels EUA a Cuba

 

  / EFE / MIKE BROWN

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Govern dels Estats Units ha anunciat el trasllat als Emirats Àrabs Units (EAU) de 15 presos que estaven internats a la base militar de Guantánamo, a Cuba.

Amb el trasllat d'aquests 15 interns -dotze iemenites i tres afganesos-, el nombre de presos a Guantánamo, que en va arribar a acollir prop de 800 l'any 2002, queda en 61.

En un comunicat, el Pentàgon ha indicat que la decisió s'ha pres després que un grup d'experts format per representants de sis departaments i agències del Govern nord-americà hi hagin donat el vistiplau.

Alguns dels presos transferits als Emirats Àrabs Units feia 14 anys que eren a Guantánamo i estaven reclosos sense càrrecs en contra seu.

PROMESA DES DEL 2009

Es tracta de la transferència més gran de presos de Guantánamo des que Barack Obama va assumir la presidència el 2009 i va prometre desmantellar la presó abans de deixar la Casa Blanca el gener de l'any que ve.

Durant els seus vuit anys com a president, Obama ha intentat enviar els presos de Guantánamo a presons nord-americanes per complir la seva promesa de tancar el presidi a Cuba, però el Congrés ha bloquejat els seus esforços amb diversos pretextos, i per això el Govern ha traslladat els presos a altres països.

Notícies relacionades

"Els Estats Units agraeixen al Govern dels Emirats Àrabs Units el seu gest humanitari i la seva disposició de recolzar els esforços en curs de tancar el centre de detenció de Guantánamo", va afirmar el Pentàgon.

El president del Comitè d'Afers Estrangers de la Cambra de Representants dels Estats Units, el republicà Ed Royce, ha criticat per la seva part que Obama estigui "posant en risc" la vida de nord-americans "en el seu afany de tancar Guantánamo".