MITES DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL

A la recerca del "tren de l'or" nazi desaparegut a Polònia

Dos caçatresors inicien les excavacions per localitzar el comboi carregat del metall preciós al qual es va perdre la pista en la segona guerra mundial

La directora del museu d'art i ciència minera de Walbrych, Anna Zabska, es mostra escèptica però reconeix que la llegenda ha impulsat el turisme

mmgallardo35146991 workers dig the ground as excavations are under way aiming t160816185831

mmgallardo35146991 workers dig the ground as excavations are under way aiming t160816185831 / NATALIA DOBRYSZYCKA

3
Es llegeix en minuts
MAR GALLARDO / BARCELONA

Un secret guardat durant 70 anys, una confessió al llit de mort, un tren sota terra i un tresor amagat pels nazis. Fins a l’any passat, els habitants de la Baixa Silèsia, al sud-oest de Polònia, haurien començat aquesta successió de conceptes amb la paraula llegenda.

    Igual que altres històries sobre carregaments d’or, joies i obres d’art amagades al final de la segona guerra mundial, el conegut com a tren de l’or, un comboi nazi suposadament desaparegut el 1945 a prop de la localitat de Walbrzych durant la fugida davant les tropes soviètiques, sempre ha sigut poca cosa més que un mite. Però des que el caçatresors polonès Peter Koper i l’alemany Andreas Richter van assegurar l’agost del 2015 que sabien de l’existència del tren i la seva localització, la frontera entre ficció i realitat no ha fet res més que difuminar-se, despertant així al seu voltant entusiasme i escepticisme a parts iguals. 

 

   

   Ara, després d’aconseguir els permisos necessaris, comencen la que serà l’última etapa per confirmar si la seva teoria és certa o no: excavar i trobar el tren. Des d’ahir, un equip de 70 persones treballa a prop del quilòmetre 65 de la via ferroviària que uneix les localitats de Walbrzych i Breslàvia, on Koper i Richter afirmen que hi ha el tren. Un dron va gravar imatges del primer dia de feina, que no va donar cap resultat, segons el periodista Tomasz Borysiuk.

Projecte privat

«Cavarem fins a sis metres de profunditat al llarg de 100 metres de les antigues vies», va informar divendres passat Andrzej Gaik, portaveu del projecte. Els costos de la iniciativa aniran a càrrec de l’empresa d’exploració minera XYZ, propietat de Koper i Richter, i poden arribar a superar els 140.000 zlotys (30.000 euros), segons la pàgina oficial del projecte.

    Les autoritats locals no s’hi han volgut involucrar, sobretot des de la publicació el mes de desembre passat d’una investigació realitzada per la Universitat de Ciència i Tecnologia de Cracòvia. En aquest estudi s’afirma que no hi ha cap evidència de l’existència del tren. No obstant, el professor Janusz Madejm, un dels responsables de l’informe, va dir que «potser hi ha un túnel». 

    Koper i Richter basen la seva hipòtesi en una imatge realitzada per georadar on es veu la silueta del comboi, de 98 metres de llarg, enterrat sota les muntanyes. La localització exacta, han dit, l’hi va donar al seu llit de mort un home que vivia a la zona el 1945. Demà se sabrà qui té raó.

    Un altre tema és que el tren contingui or. Segons el portal de notícies polonès Wiadomosci Walbrzyskie, el suposat tresor podria sumar 300 tones d’or. No obstant, els dos caçatresors, que l’any passat van reclamar el 10% del presumpte botí, van avançar que el que és important és «passar-ho bé» i que l’obtenció d’or és totalment secundària.

    Sigui o no certa la llegenda, la veritat és que Koper i Richter han tornat a col·locar la localitat de Walbrzych al mapa. «És una gran oportunitat per promocionar-nos», va declarar a EL PERIÓDICO Anna Zabska, responsable de l’Old Mini Science and Art Center, museu centrat en la història industrial i minera de la ciutat.

    «Entre el mes d’agost del 2015 i l’agost del 2016, els nostres ingressos han augmentat un 130%», va explicar Zabska, que creu que la història del tren de l’or ha servit per donar a conèixer als visitants del museu altres objectes pertanyents a l’època de la segona guerra mundial.

    Personalment, Zabska no creu que hi hagi ni tren ni tresor. «Amb sort –va dir– trobaran un túnel», i va afegir: «És una bogeria, però és genial ser el centre d’atenció, és bo per a la ciutat.»

Expectació mediàtica

I és que des de l’anunci sobre la possible existència del tren de l’or, la premsa s’ha bolcat amb la notícia. Aquesta setmana desenes de periodistes s’han desplaçat fins al territori per presenciar les excavacions. 

Notícies relacionades

    No són els únics. En una imatge, penjada per un usuari de Twitter, una núvia observa atenta la zona, tancada als mitjans per qüestions de seguretat, segons Gaik.