SUPOSADA TROBALLA A POLÒNIA

Una historiadora polonesa assegura que la troballa del tren de l'or nazi "és falsa"

L'escriptora Joanna Lamparska, experta en la xarxa de túnels de Silèsia, assegura que les evidències presentades sobre el llegendari tren són un muntatge

"No n'hi ha evidències reals i la imatge que van presentar els investigadors és un muntatge", explica en conversa telefònica amb EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
MARGARYTA YAKOVENKO / BARCELONA

La febre de l'or recorre Polònia després que a l'agost dos caçatresors aficionats afirmessin l'existència d'un tren nazi carregat de or i obres d'art en un túnel a la regió de la Baixa Silèsia.

El caçatresors polonès Piotr Koper i l'alemany Andreas Richter van assegurar que la llegenda del tren carregat d'or que mai va arribar al seu destí no només és real, sinó que ells sabien on s'havia d'excavar per arribar al botí.

Per donar més credibilitat a la suposada troballa, van presentar una borrosa imatge realitzada per georadar en la qual es mostra la silueta del tren de 100 metres de llarg enterrat sota les muntanyes de la Baixa Silèsia, entre les ciutats de Walbrzych i Walim.

Els mitjans de comunicació van fer la resta i de sobte el petit municipi polonès es va poblar de caçatresors i aficionats famolencs de trobar el fabulós tresor.

No obstant, és possible que la història del fantàstic trofeu no sigui més que la reactivació de la llegenda que recorre Silèsia des de fa 70 anys. I com a llegenda, sigui totalment irreal i quimèrica.

FALSES EVIDÈNCIES

EL PERIÓDICO ha contactat amb l'escriptora i historiadora local Joanna Lamparska que ha publicat diversos llibres sobre llegendes poloneses i ha treballat amb revistes com National Geographic.

“La suposada troballa del tren és totalment falsa”, ha declarat Lamparska, “no hi ha evidències reals i la imatge que van presentar els investigadors és un muntatge”.

La teoria de Lamparska se sustenta sobretot en les dates en què suposadament va desaparèixer el tren. Segons la llegenda, durant el gener de 1945, els nazis van omplir diversos trens blindats amb joies, lingots d'or i obres d'art en un desesperat intent de portar-los a Alemanya.

Per aquelles dates, l'Exèrcit Roig de la URSS avançava per Europa de l'Est amb destí Berlín alliberant en el seu camí pobles i ciutats del terror nazi.

“L'exèrcit de Hitler era a Polònia des del 1939 i l'exèrcit de l'URSS va començar l'alliberament el 1944", assegura Lamparska. "Resulta evident que els nazis tenien un molt de temps per transportar el seu botí i segons la llegenda van esperar suposadament al gener del  45, quan l'Exèrcit Rus ja va arribar a Varsòvia

Malgrat tot, les autoritats poloneses van declarar després de la troballa dels aficionats que hi havia clares evidències que la llegenda pugui ser real.

Diversos mitjans europeus van publicar que el dilluns 9 s'iniciarien les excavacions per arribar al tren.

“Això és mentida”, afirma l'escriptora. "El que es realitzarà --afegeix-- aquesta setmana són més proves i imatges per georadar per escanejar el lloc en què suposadament es localitza el tren. No es realitzaran excavacions”.  

UN SINISTRE BOTÍ

Altres personalitats com Igor Prelin, un antic membre del KGB, van expressar també els seus dubtes sobre la suposada troballa.

Prelin va declarar al Daily Mail que desconfiava de la veracitat del descobriment ja que després del final de la segona guerra mundial, els serveis secrets de l'URSS van ser a Polònia fins a 1989-1990.

Segons l'exagent, el KGB va realitzar juntament amb l'exèrcit recerques i excavacions a l'àrea i no hi van trobar res.

Tot i això, Prelin assegura que si el tren arribés a existir, el més probable és que en lloc de contenir tresors contingués els cadàvers de milers de jueus que estaven sent traslladats pels túnels al pròxim camp de concentració Gross Rosen, a pocs quilòmetres de Walbrzych.

Notícies relacionades

La realitat és que aquests túnels van ser creats precisament per al transport de presoners durant l'holocaust nazi i no per portar tresors.

De moment, s'esperen més proves per confirmar o desmentir l'existència del tren. “Hi ha moltes llegendes per aquesta zona de Silèsia, ¡ja ens agradaria que alguna fora certa!”, afirma Lamparska.