AL CENTRE D'ANSBACH (BAVIERA)

Un altre atemptat d'un simpatitzant de l'Estat Islàmic desencadena la psicosi a Alemanya

El refugiat que s'ha fet esclatar a Ansbach havia jurat lleialtat al grup gihadista

L'autor de l'atac, a qui s'havia denegat l'asil, estava en tractament psiquiàtric i havia intentat suïcidar-se dues vegades

  / AP / MATTHIAS SCHRADER

 
Lexplosió va ser en un restaurant a la ciutat alemanya dAnsbach

/

4
Es llegeix en minuts
CARMELA NEGRETE / BERLÍN

Quatre atacs espectaculars han sacsejat la societat alemanya en una setmana. El país està impressionat. En dos casos es podria tractar dels primers atemptats islamistes en terres alemanyes, ja que aquests atacs van ser comesos per simpatitzants de l'autoproclamat Estat Islàmic (EI). En l'últim, que va tenir lloc aquest diumenge a la nit a la localitat bavaresa d'Ansbach, l'autor s'havia gravat en un vídeo que va aparèixer en el seu mòbil en què declarava lleialtat a l'EI i assegurava actuar “en nom de Déu”.

Després d'aquests violents atacs, el ministre de l'Interior, Thomas de Maizière, va decretar com a primera mesura el reforçament dels dispositius policials en llocs públics, com estacions i aeroport. Pocs minuts després, es confirmava que el sospitós estava relacionat amb l'EI. En un comunicat difós per l'agència Amaq, l'organització gihadista es va atribuir l'atac i va assegurar que el suïcida era un dels seus “soldats” i que va actuar seguint la consigna d'“atacar els països que formen part de la coalició que combat l'Estat Islàmic”.

El titular de l'Interior de l'estat de Baviera, Joachim Hermann, de la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU) -soci de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel-, ja s'havia aventurat prèviament a dir que era “probable” que es tractés “d'un atemptat suïcida de caràcter islàmic”. La policia bavaresa va trobar propaganda de caràcter salafista a l'alberg on vivia el suïcida. I el que és més greu, material que podria haver sigut emmagatzemat per construir altres bombes, com alcohol, gasolina i bateries.

ENDURIR LA LEGISLACIÓ D'ASIL

Hermann ha demanat un nou canvi en la legislació d'asil perquè els refugiats puguin perdre el seu estatus en cas de cometre delictes menors i que sigui més fàcil deportar-los. Seria l'enèsim enduriment de la legislació d'asil des de l'estiu passat. Cosa que, de fet, la CSU reclama des de fa temps. El president del sindicat de la policia, Rainer Wendt, ha demanat així mateix mà dura contra els immigrants que no tinguin els papers en regla. “Hem de tornar a posar en funcionament amb urgència les presons de deportació”, ha declarat.

L'últim atac es va produir aquest diumenge a la nit a Ansbach, una població de 40.000 habitants, a uns 40 quilòmetres al sud-oest de Nuremberg. El jove Mohammad Deleel, refugiat de 27 anys procedent de Síria, es va immolar a l'entrada d'un festival de música, on havia intentat accedir, encara que va ser expulsat per al no tenir entrada, segons el president de la policia de Nuremberg, Roman Fertinger. Unes 2.000 persones eren a l'interior del recinte en aquell moment. El jove va morir i 12 persones van resultar ferides, tres de gravetat. Duia l'explosiu a la seva motxilla, i també dos telèfons mòbils. La policia sospita que els dos dispositius havien de ser utilitzats per activar l'explosiu a distància. De fet, abans d'esclatar se'l va veure trucant de forma frenètica i se sospita que així va activar la bomba de la motxilla.

CLIMA ANTIIMMIGRACIÓ

L'atacant, procedent d'Alep, tenia moltes cicatrius al cos i havia estat en tractament psiquiàtric per intent de suïcidi en dues ocasions. A més, tenia antecedents penals per tinença de drogues. El fet que fos un refugiat sirià, pendent de ser expulsat a Bulgària al ser-li denegat l'asil després de dos anys d'estada a Alemanya, agreuja encara més el clima antiimmigració que ja es vivia abans dels atemptats.

Els refugiats, en especial els procedents de Síria, segueixen les notícies amb preocupació, ja que la violència xenòfoba es troba en els índexs més alts des de la reunificació. Sense anar més lluny, dissabte uns desconeguts van disparar des d'un cotxe a l'interior d'un asil per a refugiats a la ciutat de Niesky, a Saxònia. A la finestra hi havia llum i per sort cap persona va resultar ferida. Un exemple més, ja que atacs a refugiats o als albergs es produeixen gairebé diàriament.

SETMANA TRÀGICA

Notícies relacionades

L'atac d'Ansbach tanca una setmana tràgica. Dilluns passat, un afganès de 17 anys va atacar els passatgers d'un tren regional a Würzburg amb una destral i va ferir de gravetat quatre turistes. L'EI es va atribuir també l'atemptat, encara que les autoritats van indicar que havia sigut obra d'un atacant solitari.

Divendres, Ali Sonboly, un jove germanoiranià de 18 anys, va disparar i va matar nou persones a Munic, i després es va suïcidar. Segons la policia, estava en tractament psiquiàtric i era un admirador del neonazi noruec Anders Breivik, que va assassinar 77 persones el 2011. Els morts a Munic eren majoritàriament estrangers, i entre ells van morir diversos nens. A Reutlingen, aquest diumenge, un refugiat sirià va matar amb un matxet una dona i va ferir cinc persones més. En un primer moment es va especular amb la possibilitat d'un atemptat islamista, però la policia ho va desmentir i apunta a un crim passional.

Els refugiats, encara més en precari

A Merkel, l'esclat de violència l'ha agafat fora de Berlín, i va esperar fins dissabte per emetre un missatge de tranquil·litat i reconciliació. Va parlar de pena, dolor, llibertat i humanitat. El ministre de l'Interior va rebutjar generalitzar i estendre les culpes a tots els refugiats o sol·licitants d'asil. Tots els ministres van callar, menys la titular de Defensa, que va mirar de treure rèdit polític de la situació assegurant que l'Exèrcit està preparat per actuar en missions civils a l'interior d'Alemanya, cosa que prohibeix l'actual Constitució i que és un debat que a l'ala més conservadora dels democratacristians li encantaria obrir.