MASSACRE A LA COSTA BLAVA

El terror sacseja Niça

Les víctimes de l'atemptat amb un camió pugen a 84 morts, 10 d'ells nens, mentre 50 ferits es debaten entre la vida i la mort

Hollande prolonga tres mesos l'estat d'emergència que s'havia d'aixecar el 26 de juliol

lpedragosa34702256 attention editors   visual coverage of scenes of injury or d160715003612

lpedragosa34702256 attention editors visual coverage of scenes of injury or d160715003612 / ERIC GAILLARD

3
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN / PARÍS

Niça ha viscut aquest dijous a la nit escenes d'autèntic pànic després que cap a les 22.30 hores un camió atropellés en un tram de 2 quilòmetres la multitud congregada en ple centre quan se celebrava la festa nacional del 14 de juliol. Segons l'últim balanç ofert pel president francès, François Hollande, hi ha hagut almenys 84 morts -10 d'ells nens- i 50 ferits estan en estat crític, debatent-se entre la vida i la mort. En la seva visita a Niça, Hollande ha explicat que entre les víctimes hi ha molts nens i ciutadans estrangers, no ha dubtat que es tracta d'un atac terrorista i ha anunciat que l'estat d'emergència es prolongarà tres mesos.

La plaça Masséna, a prop del famós passeig dels Anglesos, va ser l'epicentre de l'atac comès per un conductor a bord d'un camió blanc de 15 metres de llarg que va carregar contra la gent a 90 quilòmetres per hora i va arrasar tot el que trobava al seu pas. Segons alguns testimonis, hi va haver un intercanvi de trets entre l'individu i la policia, que va disparar contra el camió i va abatre l'atacant. A l'interior del vehicle s'han trobat armes pesants, segons el president del Consell regional d'Alps-Costa Blava, Christian Estrosi. 

Alguns mitjans han informat que la policia científica ha trobat un carnet d'identitat que correspondria a un home francotunisià de 31 anys. No obstant, la Fiscalia antiterrorista de París, encarregada de la investigació, no ha ofert cap dada sobre l'autor de l'atac, que de moment no ha sigut reivindicat.  

La massacre s'ha produït en ple període estival, amb la ciutat de la Costa Blava francesa plena de turistes i quan milers de persones havien anat al passeig marítim per veure els tradicionals focs artificials que clausuren a la majoria de les ciutats franceses el 14 de juliol. A l'espectacle hi acostumen a anar moltes famílies amb nens i entre les víctimes hi ha menors, segons ha assenyalat el president Hollande. L'atac es va produir quan els focs s'havien acabat.

ZONA ACORDONADA

A la zona es va establir un perímetre de seguretat per facilitar la feina dels serveis d'emergència, que anaven derivant les víctimes als diferents hospitals de la regió, i permetre la tasca de la policia científica, que intenta descobrir si el conductor va actuar sol o va tenir l'ajuda d'algun còmplice.

Com que l'operació policial segueix oberta, les autoritats han demanat a la població que no surti de casa. El president francès va tornar a París des d'Avinyó, on estava en un acte privat, així que va conèixer la notícia. A la capital francesa va presidir la reunió de la cèl·lula interministerial de crisi coordinada pel primer ministre, Manuel Valls, al Ministeri de l'Interior. Mentrestant, Bernard Cazeneuve viatjava a Niça.

Hollande ha reunit un Consell extraordinari de Defensa i Seguretat a les nou del matí d'aquest divendres a l'Elisi, que ha examinat les mesures adoptades pel president per reforçar el nivell de seguretat i fer front a l'amenaça terrorista.

FORTA AMENAÇA

Des dels sagnants atemptats del 15 de novembre passat a París, França manté activat l'estat d'emergència que François Hollande pretenia aixecar el 26 de juliol, una vegada acabat el Tour de França i que ara es prorrogarà tres mesos més. 

Fins al moment, ningú ha reivindicat l'autoria de l'atac, però fa temps que els serveis antiterroristes tenien la sospita que l'amenaça era molt forta a les grans ciutats franceses i Niça formava part dels objectius potencials. El sud de França concentra a més un gran nombre de xarxes gihadistes.

El director general dels serveis de Seguretat Interior, Patrick Calvar, havia alertat del perill gihadista que plana sobre el país quan el 10 de maig passat va comparèixer a porta tancada davant la comissió de Defensa de l'Assemblea Nacional. “Sabem que Daesh prepara nous atacs i que França està clarament amenaçada”, va dir.

Notícies relacionades

El màxim responsable de la lluita antiterrorista va advertir que si la matança del novembre passat a París va ser obra de kamikazes armats de kalaixnikovs que tenien com a objectiu causar el nombre de víctimes més elevat possible, ara no s'havia de descartar “una nova forma d'atac”. Va parlar d'una campanya terrorista amb artefactes explosius en llocs on es congreguen grans multituds, un tipus d'acció que es multiplica per crear un clima de pànic.

Un mètode defensat per l'Estat Islàmic

“Aixequeu-vos, monoteistes, i defenseu el vostre Estat des del vostre lloc de residència, on sigui. Ataqueu els soldats dels tirans, els seus policies i les seves forces de seguretat, els seus serveis d'intel·ligència i els seus col·laboradors”, deia en un llarg missatge difós el setembre del 2014, en què animava els “soldats del califat” a usar “qualsevol arma disponible” .