Hollande parla d'un atac terrorista i decideix prolongar tres mesos l'estat d'emergència

El president francès apel·larà als reservistes de l'Exèrcit per reforçar el control de fronteres

França intensificarà els atacs contra l'Estat Islàmic a l'Iraq i Síria

Discurs del president francès, François Hollande, aquesta matinada, d’urgència, després de l’atemptat de Niça. / periodico

1
Es llegeix en minuts
EVA CANTÓN/PARÍS

El president francès, François Hollande, ha anunciat aquest divendres que l'estat d'emergència, que inicialment s'havia d'aixecar el 26 de juliol, es prolongarà durant tres mesos després de l'atac perpetrat a Niça per un camió que va atropellar la multitud congregada per veure els focs artificials durant la festa nacional del 14 de juliol.

“El caràcter terrorista de l'atac no es pot negar. Hem de fer tot el possible per lluitar contra aquesta plaga”, ha dit el cap de l'Estat francès, visiblement abatut, en una breu intervenció després de participar en la cèl·lula de crisi instal·lada al Ministeri de l'Interior.

A més, ha decidit recórrer als reservistes de l'Exèrcit perquè se sumin als policies i gendarmes en la lluita contra el terrorisme. La seva missió serà reforçar el control de les fronteres.

També es mantindrà activada l' operació Sentinella, desplegada arran dels atemptats contra 'Charlie Hebdo' comesos el gener del 2015 perquè 10.000 militars segueixin patrullant pels carrers de França, i s'intensificaran les operacions que porta a terme l'Exèrcit francès a Síria i l'Iraq contra les posicions de l'Estat Islàmic.

“França està afligida, està devastada, però és forta. Serà sempre més forta que els fanàtics que la volen atacar”, ha destacat Hollande, que ha subratllat que el país ha sigut assaltat el dia de la seva festa nacional, el 14 de juliol, “símbol de la llibertat”. “Perquè els drets de l'home són negats pels fanàtics i França és forçosament el seu objectiu”, ha insistit.

El Consell extraordinari de Defensa que se celebrarà a les 9.00 hores a l'Elisi examinarà les mesures anunciades pel president, que ha expressat la seva solidaritat amb les víctimes, entre les quals hi ha, ha dit, diversos nens.

EN GUERRA CONTRA EL TERRORISME

Notícies relacionades

Per la seva part, el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, ha donat un últim balanç de 80 morts i 18 ferits en estat crític i s'ha compromès a agilitzar la investigació perquè els cossos de les víctimes puguin ser tornats com més aviat millor a les famílies, que són ateses per una cèl·lula d'ajuda psicològica.

Tant en senyal de dol com per raons de seguretat, els actes festius previstos a Niça aquest divendres han sigut suspesos. “Estem en una guerra amb els terroristes, que volen atacar a qualsevol preu i això implica una mobilització extremadament forta”, ha afegit Cazeneuve.