L'ÀFRICA ORIENTAL

La violència omple de sang el cinquè aniversari de la independència del Sudan del Sud

Els enfrontaments entre les dues faccions rivals causen almenys 272 morts i disparen el temor a una nova guerra civil al país més jove del món

mbenach34629752 journalists are seen on the podium following sounds of gun s160710191816 / STRINGER

mbenach34629752 journalists are seen on the podium following sounds of gun s160710191816
mbenach34635426 first vice president riek machar  l  delivers a speech to jo160710191844
mbenach34651547 juba  south sudan       file  a file photo dated 25 april 20160710191830

/

2
Es llegeix en minuts

almenys 272 persones han mort al Sudan del Sud des de dijous en xocs armats a Juba, la capital, entre les quals hi ha 33 civils, va admetre una font governamental. Els enfrontaments entre les tropes lleials al president, Salva Kiir, i les que recolzen el vicepresident, Riek Matxar, van ressorgir ahir a Juba, on els trets amb armament pesant van provocar el pànic entre la població, que va fugir en massa a buscar refugi en seus de l’ONU o en esglésies locals.

  

 Els combats, que semblaven haver acabat dissabte, van emergir de nou després d’un atac de les forces governamentals a la residència de Matxar, suscitant els temors d’un retorn a la guerra civil que va dessagnar el país fins al 2015, just quan es compleixen cinc anys de la seva independència del Sudan.

 

   La nova onada de violència va començar dijous a la nit, després que cinc militars morissin per trets de la guàrdia personal de Matxar en un incident en un lloc de control. Tant el vicepresident com Kiir van fer llavors una crida conjunta a la calma. Ahir, el ministre d’Informació, Michael Makuei, havia declarat que la situació estava sota control i havia demanat a la població que es quedés a casa.

TANCS I HELICÒPTERS

Poc després, residents en dos districtes de Juba, Gudele i Iebel, van ser testimonis d’un atac contra instal·lacions de les tropes de Matxar. Centenars de civils, espantats per l’estrèpit de les armes pesants, van fugir cap a una base de la missió de l’ONU. Un gran nombre de famílies amb nens van abandonar les seves cases per anar a buscar refugi.

    

«La residència de Machar ha sigut atacada dues vegades amb tancs i helicòpters», va informar un portaveu del vicepresident, que va afegir que les seves tropes van repel·lir l’ofensiva després de diverses hores d’intensos tirotejos. Steven, resident local, va explicar a Reuters haver vist la fugida desesperada de centenars de persones. «He vist cossos morts de civils, i altres movent-se, plens de sang», va afirmar.

Notícies relacionades

  

 Aquests xocs armats disparen el temor d’una nova guerra civil davant la incapacitat de Kiir i Matxar de controlar les seves tropes al país més jove del món, que va proclamar la seva independència el dia 9 de juliol del 2011. El conflicte va esclatar dos anys després, el desembre del 2013, quan Kiir, de l’ètnia dinka, va denunciar un suposat intent de cop d’Estat encapçalat per Matxar, dels nuer. Tots dos van firmar la pau el mes d’agost del 2015 i van formar un Executiu d’unitat nacional el mes d’abril passat. L’acord preveia que desmobilitzessin les seves forces i les reintegressin a l’Exèrcit sud-sudanès.