GUERRA A L'ÀFRICA

El Consell de Seguretat de l'ONU amenaça el president del Sudan del Sud si no firma l'acord de pau

L'organisme internacional qualifica d'"espantosa" la situació humanitària al país

El president del Sudan del Sud, Salva Kiir.

El president del Sudan del Sud, Salva Kiir. / AFP / ZACHARIAS ABUBEKER

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Seguretat de l'ONU ha anunciat que emprendrà "accions immediates" si el president del Sudan del Sud, Salva Kiir, no firma un acord de pau a què van arribar la setmana passada representants del Govern i els rebels.

El tema l'ha analitzat avui el màxim òrgan de decisió de l'ONU i, al final de la reunió, la presidenta de torn del Consell, la nigeriana Joy Ogwu, ha dit als periodistes que havien expressat "la seva disposició a actuar immediatament si el president Kiir no firma demà l'acord", tot i que no ha precisat com.

"Emprendrem accions immediates si no el firma, o si el firma amb reserves", ha insistit.

L'acord per resoldre un conflicte iniciat el 2013 i que ha causat milers de morts va ser subscrit el 17 d'agost a Addis Abeba pel partit governant del Sudan del Sud i el líder dels rebels, l'exvicepresident Riek Machar.

Salva Kiir no va mostrar la seva conformitat total amb el pacte i va col·locar les seves inicials en una còpia del document "amb algunes reserves", segons va informar la setmana passada l'oficina de premsa del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.

DELEGACIÓ DE PAU A JUBA

En la negociació d'aquest acord hi va tenir un paper clau l'Autoritat Intergovernamental per al Desenvolupament (IGAD), que agrupa diversos països de l'Àfrica Oriental, inclòs el Sudan del Sud.

Fonts de la IGAD han dit avui a Efe que el president Kiir firmarà finalment aquest acord de pau. Una delegació de l'organització viatjarà aquest dimecres a Juba, en principi amb aquest propòsit.

Segons l'ambaixadora nigeriana a l'ONU, els membres del Consell de Seguretat "van expressar el seu optimisme" sobre la possibilitat que finalment Salva Kiir firmi el document "sense reserves".

Així mateix, esperen no només aquest pas, sinó també que l'acord "sigui implementat en la seva totalitat".

Mitjançant aquest pacte, els dos bàndols van acceptar respectar un alto al foc i permetre que l'ajuda humanitària arribi a les zones més necessitades. El conflicte armat ha forçat gairebé dos milions de persones a abandonar casa seva.

DETERIORAMENT DE LA SEGURETAT

El Consell de Seguretat de l'ONU, ha afegit la diplomàtica nigeriana, ha expressat la seva preocupació pel deteriorament de la seguretat i la situació humanitària al Sudan del Sud, que van coincidir a qualificar d'"espantosa".

Quan els periodistes li han preguntat quines "accions immediates" adoptarà el consell en cas que Kiir no firmi l'acord o ho faci amb reserves, Ogwu no n'ha donat detalls. "Esperarem i ja ho veurem", ha insistit.

Notícies relacionades

Als passadissos de l'ONU circula un esborrany de resolució, en cas que el president Kiir no firmi el document, que inclou sancions econòmiques i un embargament d'armes al Sudan del Sud.

El conflicte armat en aquest país es va originar arran de les acusacions que Kiir (d'ètnia dinka) va fer contra Machar (de l'ètnia rival nuer) de suposadament haver preparat un cop d'estat contra ell.