Dues dones destaquen amb força en la carrera per substituir Cameron

Andrea Leadsom, coneguda com l''hereva' de Margaret Thatcher, segueix els passos de Theresa May i presenta la seva candidatura

kamor34570492 andrea leadsom  a candidate to succeed david cameron as brit160704163015

kamor34570492 andrea leadsom a candidate to succeed david cameron as brit160704163015 / PETER NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
LORENA MARTÍNEZ / LONDRES

Entre els cinc candidats conservadors que s’han postulat per substituir David Camerondues dones semblen reunir totes les paperetes per al duel final. Una d’elles, la ministra d’Interior, Theresa May (partidària del remain ), va partir com a gran favorita, amb el suport de més de 100 diputats conservadors. Però els últims dies el nom d’Andrea Leadsom, secretària d’Energia i favorable al brexit , sona amb força als passadissos de Westminster.

Una de les dues podria convertir-se en la segona dona a arribar a Downing Street (després de Margaret Thatcher). A més de Leadsom i May, es postulen al lideratge tory el ministre de Justícia, Michael Gove ('brexit'), Liam Fox ('brexit') i Stephen Crabb ('remain').

Leadsom ha sigut la revelació d’aquesta contesa política. Era una desconeguda per a gran part del públic fins que va compartir escenari fa uns mesos amb Boris Johnson i Michael Gove en debats i mítings a favor del brexit . La parlamentària va fer una entusiasta campanya amb una visió optimista d’aprofitar les «oportunitats» fora del club europeu. 

DISCURS POSITIU 

Aquest discurs positiu el va repetir ahir durant la presentació oficial a Westminster de la seva candidatura. Leadsom va comparèixer amb un gran somriure i vestida amb una jaqueta blau marí, el color favorit de Thatcher, que la dama de ferro sempre portava en les cites polítiques importants.

La dirigent va assegurar que «la lliure circulació ha arribat al final», però va deixar clar que els ciutadans europeus que viuen al Regne Unit  «tenen assegurada la seva permanència al país».

Leadsom es presenta com la cara amable del partit, propera i humana. Durant més de 20 anys ha impulsat projectes i ha creat una fundació per ajudar famílies amb fills acabats de néixer. La seva candidatura també aporta aquell altre costat que els britànics busquen en aquests temps d’incertesa: l’estabilitat que demostren els seus 25 anys en el món financer, treballant en grans entitats bancàries com Barclays i col·laborant amb el Banc d’Anglaterra en situacions de crisi.

Notícies relacionades

En aquests últims dies, molts diputats conservadors han demostrat el seu suport a Leadsom. Alguns tories no perdonen «la traïció» de Michael Gove al seu company de partit Boris Johnson, i veuen en ella l’opció més segura per mantenir un candidat en la contesa que hauria recolzat el 'brexit'.

La contesa per convertir-se en el nou líder conservador comença avui amb la primera votació entre els diputats tories en la qual es descartarà el candidat amb menys vots. Seguirà dijous amb una altra votació i eliminació, i una tercera el pròxim dia 12. El nom del guanyador es coneixerà a principis del mes de setembre, després d’una votació a la qual estaran convocats els 150.000 membres del partit.