Occident tem que l'Estat Islàmic respongui a les derrotes a Síria i l'Iraq amb atemptats a Europa i els EUA

El ministre de l'Interior alemany i el director de la CIA avisen que els gihadistes intensificaran la seva campanya de terror global

Les pèrdues de territori de l'autoproclamat califat poden empènyer molts terroristes a tornar a Europa

L’aeroport d’Istanbul intenta recuperar-se després del sagnant atemptat. / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / CARLES PLANAS BOU / BARCELONA / BERLÍN

Dimarts a mitja tarda, amb la Unió Europea sumida en el caos polític generat per 'postbrexit', el ministre de l'Interior d'Alemanya, Thomas de Maizière, va fer unes declaracions, que en aquell moment, van sonar alarmistes i extemporànies. Unes quantes hores més tard, quan tres terroristes equipats amb armilles explosives i fusells d'assalt van massacrar 41 persones a l'aeroport d'Istanbul, les paraules de De Maizière van adquirir trets de tràgic vaticini. “Creiem que l'autodenominat Estat Islàmic respondrà a la seva pèrdua de força a Síria i l'Iraq amb més incursions al continent”, va assenyalar el ministre democristià.

Fonts de les forces de seguretat espanyoles dedicades a la lluita antiterrorista van explicar a aquest diari que comparteixen els mals auguris de De Maiziere. La seva anàlisi és que l'Estat Islàmic està patint greus revessos a l'Iraq i Síria, on ha perdut bona part del territori. Tant, que el califat del qual just aquest dimarts es van complir dos anys de la seva autoproclamació corre seriós perill de desaparèixer en els pròxims mesos. Abans d'això, els gihadistes estan obligats apostar per una estratègia d'atemptats a Occident ja que només així podran mantenir el seu paper de gran amenaça terrorista mundial.  

Una opinió que ha ratificat el director de la CIA, John Brenan: “A mesura que la pressió (en el terreny) augmenta sobre l'Iraq i Síria, creiem que l'Estat Islàmic intensificarà la seva campanya de terror global per mantenir el seu domini en l'agenda terrorista mundial”. Brenan va arribar a reconèixer que, malgrat els avanços militars a Síria i l'Iraq, aquests esforços “no han reduït la capacitat i l'abast terrorista del grup”.

Nick Heras, expert en el Pròxim Orient del Center For New American Scurity, va declarar a la CNN que “Occident ha de preparar-se per al fet que l'Estat Islàmic hagi desenvolupat un pla de contingència per autoritzar més atacs a l'interior d'Europa per si el califat a l'Iraq i Síria s'ensorra”.

Aquest mateix dimarts, Amaq, l'agència de notícies del califat, difonia un gràfic en què assenyalava en quins països tenen cèl·lules preparades per atemptar. A més d'Estats àrabs com l'Aràbia Saudita o el Líban, els gihadistes també incloïen França i Turquia.

A més, com assenyala Hassan Hassan, expert en gihadisme i autor del llibre ‘Isis. En el interior del Ejército del terror’, algunes derrotes sobre el terreny de l'Estat Islàmic han enfortit la seva imatge a nivell internacional com a defensor de la causa dels musulmans sunnites. L'autor posa com a exemple la manera en què s'ha dut a terme la conquista de Fal·luja, on desenes de civils sunnites han sigut assassinats i torturats per l'Exèrcit iraquià i les milícies xiïtes. “Això ha fet que molts sunnites, que en condicions normals estarien contra l'Estat Islàmic, ara el vegin com l'enemic dels seus enemics”, sosté Hassan.

A més, en el marc d'aquesta nova estratègia, l'Estat Islàmic està disposat a fer un ús intensiu dels anomenats ‘llops solitaris’, individus sense vincle formal amb el grup –ni en formen part, ni han rebut entrenament ni ordres d'actuar- però que actuen en nom del grup. A ells va dirigir el portaveu de l'Estat Islàmic Abú Muhammad al-Adnani una crida a matar civils a Occident assenyalant que “a les terres dels infidels, la sang no és santa”. Matar civils és, segons aquest terrorista, “més apreciat per a nosaltres (l'Estat Islàmic) i més efectiu, ja que és més perjudicial, dolorós i dissuasori per a ells”.

EL MODEL POST-AFGANISTAN

Fonts de la lluita antiterrorista no descarten que, si el califat cau, es reprodueixi el que va passar quan, després de la caiguda dels talibans a l'Afganistan, Al-Qaida va perdre el seu refugi. “Si el califat desapareix, hi haurà una diàspora de gihadistes i molts intentaran tornar a Europa. I alguns voldran atemptar”.

Notícies relacionades

Davant aquesta situació, governs com l'alemany estan en estat de màxima alerta. El cap de l'agència nacional d'intel·ligència Hans-Georg Maassen ha remarcat que estan preparats fins i tot per atacs amb armament militar. Els  serveis d'intel·ligència i els cossos de seguretat alemanys han estat treballant en simulacres d'atacs a gran escala i ja s'han evitat diversos atemptats. A principis d'aquest mes tres homes de nacionalitat siriana van ser detinguts i acusats de planejar un atac a Düsseldorf, a l'oest del país.

Alemanya segueix de prop terroristes que s'haurien fet passar per refugiats musulmans per poder entrar al país. Fins ara, les autoritats han arrestat 17 individus que s'havien infiltrat entre el més d'un milió de persones que han arribat a Alemanya l'últim any. “Hem de centrar-nos especialment en aquests infiltrats”, va apuntar Maasen.