MOBILITAT ESTUDIANTIL

El programa Erasmus al Regne Unit es manté... per ara

La Comissió Europea afirma que la continuïtat futura s'haurà de negociar, però insisteix que hi ha països no comunitaris que hi participen

amadridejos20624603 03 10 2012   15 46 h  erasmus barcelona    brussel les avisa160624165010

amadridejos20624603 03 10 2012 15 46 h erasmus barcelona brussel les avisa160624165010

1
Es llegeix en minuts
A. MADRIDEJOS / BARCELONA

Tots els estudiants europeus que tenen previst començar el setembre vinent un programa Erasmus al Regne Unit, així com tots els britànics que el vulguin cursar en un país de la UE, entre ells Espanya, tenen totalment garantit el curs, segons han avançat la Comissió Europea i el Ministeri d'Educació.

Uns 27.000 estudiants europeus arriben anualment al Regne Unit, incloent-hi 4.000 espanyols, dins del programa europeu de beques mobilitat per a alumnes i professors d'universitat. La mateixa garantia de continuïtat tenen altres programes educatius de menys entitat, com el Leonardo da Vinci o el Comenius.

En canvi, el que no està decidit és què passarà d'aquí dos anys, quan es consumi la desconnexió. “Ara mateix s'obren moltes incerteses -admet Carlos Martín, portaveu de la representació de la Comissió Europea a Espanya- perquè s'haurà de negociar tractat per tractat les condicions de sortida”.

En el mateix sentit es pronuncien fonts del Ministeri d'Educació: "El procediment de sortida del Regne Unit està recollit al mateix tractat de la UE i només es posarà en marxa quan el Govern britànic ho sol·liciti oficialment davant les institucions europees, cosa que no ha succeït encara. A partir d'aquell moment, existeix un termini de dos anys perquè el Regne Unit negociï amb la UE els termes i acords de la seva sortida". 

Notícies relacionades

En qualsevol cas, com recorda el ministeri, formar part de la UE no és un requisit indispensable per participar en el programa, ja que hi ha països no comunitaris que han firmat convenis i participen en el programa Erasmus, com Noruega, Islàndia, Liechtenstein, la República de Macedònia i Turquia. En aquests casos, el país emissor es fa càrrec de la beca del seu estudiant.

Espanya és el primer emissor i el primer receptor d'estudiants Erasmus de la UE, en els dos casos amb uns 40.000 anuals.