Milers de persones demanen a Barcelona obrir les fronteres als refugiats

Els manifestants, que recorren el centre de la ciutat sota l'eslògan "Obriu fronteres, Volem acollir!", han mostrat el seu rebuig a la política de la UE i del Govern de Madrid

 

  / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
KIM AMOR / BARCELONA

«Fronteres grans, ments petites», es llegeix en un cartró penjat en un fanal d’un dels carrers del centre de Barcelona per on va passar ahir la manifestació en contra de la política de la Unió Europea (UE) i del Govern espanyol amb els refugiats.

    Diversos milers de persones (9.000 segons la Guàrdia Urbana, 40.000 segons els organitzadors), armats amb una cartolina en forma de mà i colom blanc, van assistir a la crida de l’oenagé Stop Mare Mortum, organitzadora de la protesta, convocada aprofitant que avui se celebra el Dia Mundial de les Persones Refugiades.

    A la marxa, que va sortir a les 18 hores de la plaça de la Universitat, s’hi van unir més de 150 associacions, col·lectius, partits polítics i sindicats, tots amb l’eslògan «Obriu fronteres, volem acollir!». A la marxa hi va assistir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. 

    

‘IAIOFLAUTES’ / A pocs metres de la capçalera va caminar el col·lectiu dels iaioflautes –veterans lluitadors de sempre– a qui es distingia amb rapidesa per les armilles grogues que porten en cada acte reivindicatiu. El Juan, nascut a Melilla fa 76 anys, però acollit a Barcelona des de fa cinc dècades, no dubta a qualificar de «vergonyosa» l’actitud de Brussel·les i Madrid amb els que «fugen de la guerra i la fam». Aquest immigrant, que es va apuntar a aquest col·lectiu «per donar exemple de lluita pacífica als meus fills i néts», explica que als anys seixanta va passar sis anys treballant a França i allà va conèixer molts refugiats espanyols de la guerra civil. «De ningú he après tant com d’ells», diu entre els crits de «prou morts al Mediterrani» dels manifestants.

    «Nosaltres el 1939», portava escrit una de les manifestants en una petita pancarta on, al revers, hi havia enganxada una foto de refugiats espanyols fugint de les tropes franquistes. «Per què no aprenem de la memòria històrica?», es podia llegir en un altre cartell. Frases com «Europa assassina» o «Cap persona és il·legal» formaven part també de la marxa.

Notícies relacionades

SUPORT VEÏNAL / Entre les entitats participants també n’hi va haver algunes de procedents de barris de Barcelona, «Poble Nou acull. Barri refugi», o de localitats de fora de la capital, com «Calella x Refugiats», que va posar en marxa la campanya «Lliguem la UE» a les xarxes socials.

    La protesta també va voler mostrar el seu rebuig total a l’acord assolit el març passat entre Turquia i la UE, que aplana l’expulsió dels refugiats, i la reobertura del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), a Barcelona. El CIE de la Zona Franca, un centre que manté tancats els sense papers a l’espera de ser repatriats, es va tancar el mes d’octubre passat i ha tornat a estar operatiu, cinc mesos més tard del previst, després de ser reformat. 

Temes:

Refugiats