CONSULTA HISTÒRICA

¿Qui és qui en el referèndum del 'Brexit'?

Aquests són els principals actors en la campanya del referèndum que tindrà lloc al Regne Unit dijous que ve, 23 de juny

bgonzalez34298913 campaigners to remain in the eu unfurl a banner on160616111949

bgonzalez34298913 campaigners to remain in the eu unfurl a banner on160616111949 / NIKLAS HALLE N

2
Es llegeix en minuts

Aquests són els principals actors de la campanya del referèndum que decidirà si el Regne Unit continua a la Unió Europea (UE) el dia 23 de juny. 

DAVID CAMERON

Per qüestions de política interna, David Cameron va prometre l'any passat que si guanyava les eleccions convocaria un referèndum per preguntar als britànics si volien seguir formant part de la UE o no arran de l'augment de la tendència euroescèptica al Partit Conservador

Gran part del sector 'tory' del Parlament ha demanat a Cameron que dimiteixi després del referèndum, ja que segons la diputada Nadine Dorries, en el cas que guanyés el 'Remain' (continuar) amb poca distància, Cameron perdria massa força, i en paraules de Ken Clarke, si guanyés l'opció del 'Brexit' (sortida de la UE) "a Cameron li quedarien 30 segons al Govern".

JEREMY CORBYN

El líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, també s'ha posicionat per una permanència en una "imperfecta però protectora" Unió Europea, després d'assegurar que aquesta situació "aporta inversions, llocs de treball i protecció als treballadors i consumidors britànics". 

Corbyn, euroescèptic en el fons del seu cor, advoca per una permanència en una UE reformada que els permeti estendre els seus drets als ciutadans anglesos. Per això, "la millor manera de fer-ho és treballar amb els sindicats, els partits obrers i socialistes per tot Europa, en l'interès de la classe treballadora de tot el continent i, evidentment, d'aquest país”, va assegurar en un acte a Londres dijous passat.

SADIQ KHAN

El primer alcalde musulmà de Londres, elegit recentment, també ha decidit posicionar-se en favor de la permanència del Regne Unit a la UE, sense per això haver promès defensar els interessos econòmics i l'autonomia de la City de Londres

L'alcalde ja és per a molts el futur successor de Corbyn al capdavant del Partit Laborista.

 

NICOLA STURGEON

La primera ministra escocesa i cap del Partit Nacionalista Escocès (SNP) es va pronunciar en favor de la permanència dins de la Unió Europea i no ha desaprofitat l'ocasió de reivindicar que si el resultat general fos diferent del resultat escocès, aquesta seria una nova gran oportunitat per tornar a pronunciar-se en un referèndum pel futur polític de la nació escocesa. 

BORIS JOHNSON

L'exalcalde de Londres s'ha convertit en la figura clau de la campanya per la sortida del Regne Unit de la UE després de recórrer el país en un autobús instant els britànics a recuperar el control del seu país i la seva política. 

Johnson ha omplert la campanya de titulars amb les seves exagerades frases pro ‘Brexit’. Una de les més sonades va ser la vegada que va equiparar Brussel·les amb Adolf Hitler per la seva "missió de crear un superestat". L'exalcalde de Londres ha assegurat que en el cas que guanyés l'opció del ‘Brexit’, ell seria "un bon candidat per succeir Cameron al capdavant del Govern".

NIGEL FARAGE

El líder del partit euròfob i antiimmigració UKIP (Partit per la Independència del Regne Unit) ha sigut des de sempre un dels personatges més controvertits de l'opció ‘Brexit’. El polític, que va fer del ‘Brexit’ l'objectiu de la seva vida política, ni tan sols va ser convidat a formar part de la campanya oficial del 'Vote Leave' encapçalada per Johnson. 

Notícies relacionades

En el cas de guanyar el ‘Brexit’, el treball al qual ha dedicat el seu partit, creat el 1993, hauria acabat de manera satisfactòria tot i no haver sigut elegit mai president del país. 

MINISTRES PEL 'BREXIT'

Més enllà dels candidats individuals que es postulen a favor del ‘Brexit’, cinc ministres 'tories' han fet campanya per la sortida del Regne Unit de la UE: Michael Gove (Justícia), Iain Duncan Smith (Treball), John Whittingdale (Esports i Comunicació), Chris Grayling (Representant del Govern al Parlament) i Theresa Villiers (Irlanda del Nord). A més dels cinc ministres, la secretària d'Estat d'Ocupació, Priti Patel, també s'ha postulat a favor del ‘Brexit’.