TERROR GLOBAL

El terrorisme reapareix a França durant l'Eurocopa

Un gihadista francès fitxat per radicalisme mata un policia i la seva dona a prop de París

Valls rebutja l'aplicació de mesures extrajudicials: "No vull un Guantánamo"

Un home mata a punyalades un gendarme i la seva dona al seu domicili a prop de París.

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Quaranta-vuit hores després de la matança reivindicada per l’Estat Islàmic en un club gai d’Orlando, l’organització terrorista s’ha atribuït l’autoria d’un nou atemptat comès per un jove francès a 50 quilòmetres de París, en un país blindat per la celebració de l’Eurocopa i amb l’estat d’emergència vigent des dels atacs gihadistes del 13 de novembre passat.

Larossi Abballa, de 25 anys, condemnat el 2013 per reclutar gihadistes per a la xarxa afganopakistanesa, fitxat i sotmès a vigilància pels serveis secrets, va apunyalar dilluns passat el comandant de policia Jean Baptiste Salvaing i la seva dona, Jessica Schneider, administrativa del Ministeri de l’Interior, en presència del seu fill de tres anys al seu domicili de la tranquil·la localitat de Magnanville, commocionada pel succés.

Després de cometre el doble crim, l’atacant es va atrinxerar a l’interior de la vivenda i va amenaçar de fer-la saltar pels aires, moment en què les forces d’elit de la policia van assaltar el domicili. Abballa va ser abatut i el menor va ser rescatat en estat de xoc però indemne.

INFIDELS

Segons el fiscal de la secció antiterrorista de París, François Molins, encarregat de la investigació, durant la infructuosa negociació amb els agents del cos especial de la policia, el terrorista va dir que era un «musulmà practicant que seguia el Ramadà» i havia actuat en resposta a la crida de l’Estat Islàmic per «matar infidels a casa seva amb les seves famílies».

Havia jurat fidelitat al Daesh feia tres setmanes i sabia que la víctima era membre de la policia, un cos que figura habitualment entre els objectius potencials de l’organització gihadista i que ahir  va demanar reforçar les mesures de protecció del seu personal.

El ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, va anunciar que podran anar armats sense estar de servei. Per la seva part, el president François Hollande va prometre elevar «al seu màxim nivell» la vigilància contra el terrorisme i el desplegament de mitjans suplementaris.

Mentrestant, l’oposició conservadora va obrir el debat sobre l’aplicació de mesures extrajudicials per als terroristes, una possibilitat que va rebutjar de ple el primer ministre, Manuel Valls.      CENTRES DE DETENCIÓ

«No vull ni la pena de mort, ni Guantánamo, ni la venda d’armes perquè sé al que pot portar aquest model», li va respondre el primer ministre al diputat del partit de Nicolas Sarkozy Éric Ciotti, que va demanar empresonar en centres de detenció els fitxats per radicalització o els que tornin a França des de Síria.

L’autor del doble crim de Magnanville no havia rebut cap mena d’entrenament en cap feu islamista, però havia basculat cap al gihadisme després d’un passat de delinqüent comú que compartia amb molts dels joves francesos captats pels radicals en zones desafavorides de la perifèria de les grans ciutats.

Abballa residia en un apartament de Mantes la Jolie, a 60 quilòmetres de París, amb els seus pares, que eren  actualment al Marroc, i tenia un petit negoci de repartiment de menjar halal a domicili. Ni les converses telefòniques punxades per la policia –des de l’11 de febrer estava sotmès a vigilància– ni els seus moviments van fer sospitar que es podria estar preparant per cometre un acte violent. Segons el fiscal Molins, no hi havia proves per detenir-lo.

UN CEMENTIRI

Molins també va detallar que el terrorista va enviar a les 20.52 hores un vídeo de 12 minuts reivindicant els seus actes a un centenar de contactes de Facebook, així com diversos tuits atribuint-se el crim a través d’un compte obert a principis de juny.

Notícies relacionades

El periodista de RFI David Thom-son, especialista en gihadisme, que va poder veure la gravació, va explicar que Abballa mostra les seves víctimes i posa amb el nen de la parella assassinada. «L’Eurocopa serà un cementiri», diu en el transcurs d’un llarg missatge. Al domicili de la parella assassinada s’ha trobat una llista d’objectius amb noms de personalitats públiques, periodistes, rapers i policies.

L’autor del doble crim gravitava al voltant de l’islamisme radical i no ocultava el seu desig de cometre actes violents a França. «Tinc set de sang», va arribar a dir en una de les seves converses telefòniques.