DESPRÉS DE LA MASSACRE TERRORISTA

L'FBI en el punt de mira

L'autor de la massacre d'Orlando, la segona més greu de la història dels Estats Units després de l'11-S, havia sigut interrogat en dues ocasions

lainz34250657   omar mateen was identified by authorities as the160612183349

lainz34250657 omar mateen was identified by authorities as the160612183349

2
Es llegeix en minuts

¿Com un home que havia sigut investigat per l'FBI després de la seva radicalització va poder comprar armes i passar a l'acció, en què va matar 50 persones i en va ferir 53 a Orlando? Aquesta és la pregunta que ronda pel cap de milers de nord-americans en aquests moments, després de la massacre, que va tenir lloc aquest diumenge en un bar gai de Florida

La investigació de l'FBI va identificar poc després de l'atemptat Omar Seddique Mateen, de 29 anys i nascut a Nova York, com l'autor de l'atac al bar gai d'Orlando, a Florida. Segons el cap de l'FBI a Orlando, Ronald Hopper, uns minuts abans de cometre l'atac, considerat ja el pitjor tiroteig en la història dels Estats Units, Mateen va trucar als serveis d'emergència per declarar la seva "lleialtat" al grup terrorista Estat Islàmic.

INTERROGAT DUES VEGADES

Enmig de la commoció, els nord-americans miren ara cap a la investigació federal i el perfil del terrorista, per saber si Mateen va actuar sol o en grup, i per què ho va fer. Però sobretot es pregunten com va poder actuar. Diumenge mateix, Ronald Hopper va assegurar que el sospitós havia sigut interrogat en dues ocasions i investigat en tres per l'FBI.

La primera vegada que va ser investigat va ser el 2013, quan se'l va acusar d'haver fet propostes de to radical al seu entorn de treball. Mateen, que treballava des del 2007 fins al moment de l'atemptat per a G4S, una de les empreses de seguretat més grans del món, va superar la investigació. 

Un any més tard va tornar a ser investigat i interrogat, aquesta vegada a causa de la seva relació i els seus llaços amb Moner Mohammad Abusalha, un nord-americà que es va unir a l'Estat Islàmic poc abans de morir en un atemptat suïcida a Síria el maig del 2014. En aquell moment, l'FBI va declarar que el contacte entre tots dos havia sigut mínim i que no "van mantenir cap relació significativa que suposés una amenaça", ha explicat Hopper, després d'insistir que "no hi havia res que ens permetés mantenir la investigació oberta". 

Alliberat i sense antecedents judicials, Omar Mateen disposava de dues llicències d'armes i va poder comprar, pocs dies abans de l'atac, una pistola i un arma llarga

REPERCUSSIONS POLÍTIQUES

Notícies relacionades

El candidat republicà a la presidència dels Estats Units, Donald Trump, ha presumit de la seva proposta electoral de prohibir l'entrada de musulmans a territori americà i ha assegurat que "després de l'11-S, centenars d'immigrants i els seus fills s'han implicat en el terrorisme als Estats Units".

Tot i així, el debat sembla haver-se reorientat per ara cap al control i la tinença d'armes als EUA. Segons Barack Obama, l'atac de diumenge és "una nova manifestació de la facilitat amb què algú pot comprar una arma per disparar contra la gent en col·legis, llocs de cultes, cines o discoteques".