Els primers refugiats sirians arriben a Catalunya entre cotó fluix

Els 10 asilats s'allotjaran en pisos de l'àrea metropolitana de Barcelona, no a la Casa Bloc de Sant Andreu

Dotze eritreus arribaran aquest dimecres a Tarragona dins del programa del Govern

jjubierre34020732 24 05 2016  madrid  espa a  llegada a madrid de re160524145512

jjubierre34020732 24 05 2016 madrid espa a llegada a madrid de re160524145512 / DIEGO CRESPO

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / MANUEL VILASERÓ / BARCELONA / MADRID

El 7 de setembre, les administracions públiques i les entitats socials de Catalunya posaven en marxa l'operatiu per començar a acollir refugiats de manera més o menys regular. Tot molt voluntariós, però a mercè del ritme de la maquinària europea. Han hagut de passar vuit mesos i mig i un cru hivern perquè els asilats trepitgin terres catalanes. Ho han fet de la mà de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats (CCAR), que aquest dimarts, a última hora, acollirà 10 sirians d'un total de 20 procedents d'Atenes amb escala a Madrid, on representants del Govern els han donat la benvinguda. Vindran a Barcelona per carretera i s'allotjaran en alguna localitat de l'àrea metropolitana, on, de moment, se'n preservarà la intimitat "per raons de seguretat". I perquè es desconeix les condicions psicològiques en què arriben.

Un portaveu de la CCAR detalla les raons per les quals aspira a protegir i, de moment, amagar, aquestes tres famílies (tres homes, tres dones i quatre nens). "És necessari que generem un vincle. Primer, abans de fer res, hem d'escoltar molt per elaborar un pla que permeti integrar-los de la millor manera possible, a tots els nivells". Serà amb el temps, "si ells volen denunciar alguna cosa o fer pública la seva història", quan se'ls donarà a conèixer. Amb l'objectiu de mantenir-los lluny dels focus, l'entitat ha decidit no portar-los a la Casa Bloc de Sant Andreu, on hi ha 90 places a punt que, no obstant, no permetrien resguardar-ne l'anonimat. 

SITUACIONS VARIABLES

Així doncs, els 10 refugiats seran allotjats en pisos, on podran passar de sis a nou mesos --temps que marca la llei perquè deixin de dependre de les arques públiques, fora que s'aprovi una pròrroga-- amb totes les necessitats bàsiques cobertes. En aquest temps, assenyala la CCAR, "se'ls ajudarà amb l'idioma i amb tota la burocràcia" pròpia de l'inici d'una nova etapa vital. "El temps tan limitat és una dificultat afegida que tenim, ja que els programes estatals s'han tornat cada vegada més rígids, amb criteris molt definits". En matèria d'educació, sanitat i ocupació, no obstant, hi tindrà molt a dir el Govern català i els ajuntaments. Es posarà, doncs, a prova tota la maquinària engegada al setembre, en el sentit d'escolaritzar els nens amb celeritat, garantir l'accés dels asilats als hospitals públics i buscar una sortida laboral als pares en funció de les seves capacitats i coneixements.

De la resta de refugiats que han arribat a Madrid, sis iraquians i tres sirians, han sigut traslladats a Saragossa i un altre iraquià serà acollit a Sevilla. Aquest dimecres arriba, a més, un altre contingent de 27 refugiats procedents d'Itàlia, 12 dels quals, tots eritreus, s'instal·laran a la província de Tarragona.

EL GOVERN CENTRAL TREU PIT 

Notícies relacionades

Fins a finals de juliol hauran arribat a Espanya un total de 586 sol·licitants d'asil dins del programa comunitari, cosa que ha servit al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per treure pit, assegurant que amb aquestes xifres Espanya "compleix els seus compromisos" i "es converteix en el quart país de la UE a acollir refugiats"."Avui arriben 10 persones refugiades a Catalunya. Aquí estem preparats per rebre'n moltes més, però tot són complicacions per part de l'Estat", li ha respost a Twitter la consellera de Treball, Dolors Bassa.

Tot i ser els primers asilats arribats a Catalunya que formen part del contingent que l'Executiu espanyol s'ha compromès a acollir, els arribats aquest dimarts no són els primers que busquen una nova vida a Barcelona i la rodalia. Els primers quatre mesos del 2016, el Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiat (SAIER), dependent de l'Ajuntament, ha atès 830 sol·licitants de refugi, 20 més que en tot el 2014. Si es manté aquest ritme, l'oficina doblarà els registres de l'any passat, quan van passar per la plaça d'Espanya 1.374 demandants d'asil, 126 dels quals procedien de Síria.