FINAL FELIÇ PER A UNA FAMÍLIA DE REFUGIATS

Osman arriba a Espanya

El nen afganès de 7 anys amb paràlisi cerebral ja descansa amb la seva família a València, on rebrà atenció mèdica

Trasllat de la família d’Osman de Grècia a València. / BOMBERS EN ACCIÓ / IGNACIO MARÍN

Trasllat de la família d’Osman de Grècia a València.
fcasals33830188 valencia 11 5 2016  internacional  refugiados   os160511084901
chq-risu4amwjhi
osman

/

3
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Osman, el nen afganès de 7 anys amb paràlisi cerebral que malvivia al camp de refugiats d'Idomeni, ha arribat aquest dimarts a la tarda a Espanya. El petit descansa des d'ahir a la nit amb la seva família al Centre d'Atenció als Refugiats (CAR) de Mislata (València) fins on va arribar en una ambulància de la Creu Roja després d'haver aterrat a l'aeroport de Madrid-Barajas.

Aquest dimecres Osman ingressarà a l'hospital La Fe de València, on serà atès a la Unitat d'Atenció al Nen Internacional, especialitzada en l'atenció de nens adoptats, en acollida i migrants. Allà també es farà una primera revisió als seus germans Munir Jamil, de 8 i 9 anys, i als pares del petit, Atah Mohammed i Palwasha. En funció dels resultats mèdics, Osman serà sotmès a altres proves i serà derivat als especialistes del centre més indicats per al seu tractament.

PROCÉS D'INTEGRACIÓ

La família passarà uns mesos al CAR de Mislata, on se'ls facilitarà la seva integració. Allà aprendran castellà, se'ls oferiran classes d'informàtica bàsica i els pares podran també realitzar cursos de formació ocupacional o homologar títols. També se'ls acompanyarà per fer tots els tràmits administratius necessaris, com la inscripció en el padró, la sol·licitud de la targeta sanitària o la matriculació dels nens al col·legi. Més endavant està previst que se'ls aculli en una vivenda de propietat pública en la localitat alacantina d'Elx.

El delegat del Govern central al País Valencià, Juan Carlos Moragues, va explicar que l'arribada d'Osman ha sigut possible gràcies a la tramitació d'uns “salconduits especials” expedits per Exteriors, ja que el pare era l'únic que tenia passaport, i que normalment el procediment d'asil s'ha de sol·licitar en el primer país de la Unió Europea al qual arriben els refugiats, en el seu cas Grècia. Com a excepció, la secretaria general d'Immigració del Govern iniciarà la sol·licitud de protecció internacional d'asil per a Osman i la seva família.

ESPERANÇA I VOLUNTAT POLÍTICA

Per a la vicepresidenta de la Generalitat valenciana, Mònica Oltra, l'arribada d'Osman és un motiu d'"esperança" encara que confia que "no sigui només una foto que es vulgui fer el ministre" d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo.

En aquest sentit, Oltra va aprofitar per recordar que la Generalitat valenciana compta amb un pla d'acollida per a 1.400 refugiats, que “està tot preparat" i que “l'únic” que fa falta és voluntat política per part del Govern d'Espanya, recordant que 11 comunitats autònomes van demanar recentment a l'Executiu central un "canvi en la política d'acollida i d'asil".

Joaquín Ruiz, president de Bombers en Acció, va explicar a EL PERIÓDICO que al Ministeri d'Exteriors “senzillament han fet les gestions que havien de fer i han sigut àgils, dins del que cap”, però va recordar que, encara que no amb la gravetat de la malaltia d'Osman, a Idomeni “hi ha moltíssims nens i nenes amb necessitat d'ajuda”.

SET QUILOS DE PES

El problema d'Osman, a més de la paràlisi cerebral, és “la quantitat de pes que havia perdut en l'últim mes i mig”, indica Ruiz. Després de dos mesos de viatge des que van sortir de Kandahar (Afganistan), travessant l'Iran Turquia, naufragant abans d'arribar a Lesbos, Osman sobrevivia amb tot just set quilos a l'improvisat camp d'Idomeni.Quan van veure el seu estat, els voluntaris de Bombers en Acció van pensar a iniciar una recollida de firmes -i van aconseguir-ne més de 168.000- per demanar a Exteriors que portés el nen a Espanya. I, amb l'assessorament de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), ho van aconseguir.

Notícies relacionades

Tant Bombers en Acció com la CEAR han celebrat aquest dimarts en un comunicat "la disponibilitat i agilitat" del Govern en les gestions d'aquest trasllat i han reclamat la mateixa eficàcia per a altres casos vulnerables.

Aquest cas “demostra que quan les institucions volen i posen els mitjans al seu abast es poden solucionar situacions com la d'Osman", va afirmar Ruiz. La secretària general de la CEAR, Estrella Galán, va expressar la seva preocupació per "tants altres nens i nenes que segueixen atrapats a les fronteres de la insolidaritat europea".