POSSIBLE SEGREST

Les Filipines no descarten que els espanyols desapareguts a Borneo hagin sigut segrestats

Les autoritats malàisies i espanyoles s'inclinen per la hipòtesi d'una fallada del motor en l'embarcació en què viatjaven

david-hernandez-gasulla-marta-miguel-reiz-espanoles-desaparecidos-borneo-malasia-1462449614228

david-hernandez-gasulla-marta-miguel-reiz-espanoles-desaparecidos-borneo-malasia-1462449614228

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats de les Filipines estan investigant la possibilitat que els dos ciutadans espanyols que van desaparèixer dilluns passat mentre navegaven en aigües del nord-est de Malàisia hagin sigut segrestats pel grup islamista Abu Saiaf, segons han informat aquest divendres diverses fonts oficials.

"Fa 24 hores que estem investigant les informacions que ens han arribat de la possibilitat que hagin sigut segrestats per Abu Saiaf", ha assegurat el portaveu de l'Exèrcit de les Filipines, el general Restituto Padilla. "De moment no hi ha novetats i encara no hem rebut cap confirmació", ha afegit.

Els espanyols David Hernández, de 29 anys, Marta Miguel, de 30, van desaparèixer dilluns passat juntament amb un ciutadà xinès i una malàisia quan viatjaven entre l'illa de Pulau Balambangan i Simpang Mengayau, a Borneo, un trajecte que haurien d'haver fet en unes dues hores. Les autoritats malàisies s'inclinen per la hipòtesi que l'embarcació va patir una avaria en el motor i que va ser arrossegada pel corrent, i descarten, de moment, la hipòtesi que els quatre ocupants hagin sigut segrestats per pirates. Abu Saiaf ha sigut responsable de nombrosos segrestos de turistes i pescadors pels quals demana després un rescat.

NO ÉS CLAR

"No podem arribar a aquesta conclusió encara. Fins al moment no tenim cap prova que ens faci pensar que puguin haver sigut segrestats. No hi ha hagut cap demanda de rescat", ha assegurat el cap de l'operatiu de recerca, l'almirall malaisi Mohamed Zubil bin Matsom.

Notícies relacionades

El ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, ha explicat que les autoritats espanyoles estan en permanent contacte amb les malàisies, que han desplegat un operatiu de sis vaixells i un helicòpter, a més d'avionetes privades que rastregen la zona. En una entrevista a la Cadena Ser, recollida per Europa Press, Margallo ha afirmat a més que "no hi ha reivindicació de cap segrest i que, per tant, la hipòtesi de la pirateria sembla descartada", encara que ha reconegut que en aquest cas hi ha més incerteses que certeses.

A més, la Unitat d'Emergència Consular s'ha posat en contacte amb les famílies dels espanyols desapareguts, a qui estan informant en temps real de les novetats i ha afegit que es treballa amb totes les hipòtesis i que seran les autoritats malàisies les que en determinaran el motiu, malgrat que de moment la principal hipòtesi és una fallada en el motor.