ELECCIONS AL REGNE UNIT

Els nacionalistes guanyen a Escòcia però perden la majoria absoluta

Els laboristes escocesos pateixen una forta derrota, mentre que la líder 'tory' puja després d'aconseguir agrupar el vot unionista

Els nacionalistes guanyen a Escòcia però perden la majoria absoluta

EFE / ROBERT PERRY

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Partit Nacional Escocès (SNP) ha aconseguit el tercer triomf consecutiu en les eleccions celebrades aquest dijous a Escòcia, però ha perdut la majoria absoluta que tenia des de fa cinc anys al Parlament de Holyrood. L'SNP formarà un Govern en minoria i promourà converses puntuals amb altres forces polítiques, per tirar endavant els seus projectes en les votacions. “Tractarem de persuadir, no de dividir”, ha declarat el seu líder, la ministra principal Nicola Sturgeon.

L'SNP va aconseguir 63 (-6) dels 129 escons en disputa. Els conservadors en van obtenir 31 (+16), i es van convertir en el principal partit de l'oposició. Els laboristes, amb 24 (-13), van quedar relegats al tercer lloc. Els Verds escocesos van sumar 6 escons (+4) i els liberals demòcrates es van quedar amb els 5 que tenien.

Sturgeon ha reivindicat "una victòria històrica", però al mateix temps hi ha hagut una certa decepció per la pèrdua de la majoria absoluta. Les esperances van ser excessives, el llistó s'havia posat massa alt. “El que estem veient és un enorme vot de confiança amb la feina de l'SNP al Govern i un enorme vot de confiança en la nostra capacitat de governar el país en el futur", ha assenyalat Sturgeon a Glasgow, on ha sigut rebuda entre ovacions dels militants de l'SNP.

L'altra cara de la moneda ha sigut la debacle soferta pel Partit Laborista. La seva campanya atacant l'SNP des de l'esquerra i promovent la línia dura de Jeremy Corbyn d'apujar els impostos per millorar els serveis públics no ha funcionat. L'actitud ambigua respecte a la independència i a un nou referèndum també sembla haver-lo perjudicat. El resultat és l'enfonsament dels laboristes a Escòcia, que durant molt temps va ser el seu territori tradicional; sense la seva recuperació és pràcticament impossible que puguin tornar a guanyar unes eleccions generals al Regne Unit.  

AVANÇ DELS 'TORIES'

Els 'tories' escocesos van obtenir en canvi un triomf inesperat. Amb escons arrabassats a laboristes i a l'SNP, s'han convertit en la segona força política a Escòcia i en el principal partit de l'oposició. Des de l'era de Margaret Thatcher, els conservadors havien desaparegut del mapa polític escocès i s'havien convertit en una ‘marca’ tòxica. Ruth Davidson, la seva nova líder, una jove plena d'energia i carisma, ha capgirat aquesta situació amb molta astúcia, i ha convertit el seu partit en la formació que defensa la unitat del Regne Unit.

Notícies relacionades

La seva campanya s'ha basat en la idea que votar 'tory' és la forma d'evitar un segon referèndum sobre la independència, i això sembla haver atret cert nombre de votants. La posició en aquest punt ha sigut molt clara, sabent que el 55% dels escocesos van votar a favor de continuar a la Unió. “No em faig la il·lusió que tothom que ha votat per mi és un verdader ‘tory’”, ha declarat Davidson. “Són gent que vol que fem una feina molt específica. Una feina que jo i el meu equip de nous parlamentaris ens agafem molt seriosament, i és marcar l'SNP”, ha afegit.

La líder conservadora escocesa ha rebut l'entusiasta felicitació del primer ministre. David Cameron fins i tot ha fet broma davant la incredulitat del resultat. “Si algú m'hagués dit fa dos anys que molt aviat els conservadors serien el segon partit més important a Escòcia, li hauria dit que se n'anés, s'estirés i deixés de prendre el que estigués prenent”, ha comentat.