Obama transfereix nou presos de Guantánamo a l'Aràbia Saudita

Els reclusos del penal queden reduïts a 80, la xifra més baixa en 14 anys

 

  / AP / TOMAS VAN HOUTRYVE

1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units van enviar dissabte nou presos iemenites de Guantánamo a l’Aràbia Saudita, tan sols uns dies abans que el president Barack Obama visiti el regne dels Saüd. Tots els detinguts tenien estrets vincles familiars amb la monarquia àrab, segons les autoritats nord-americanes, i seran sotmesos a un programa de «reeducació de gihadistes» al seu país d’acollida.  La població del penal ha quedat reduïda a 80 reclusos, la xifra més baixa des que va acollir els primers grups de detinguts fa 14 anys.

Entre els alliberats hi ha Tareq Ba Odah, un pres que, segons els seus advocats, feia prop de vuit anys que feia vaga de fam, alimentat a la força mitjançant un tub inserit pel nas que li baixava fins a l’estómac. Als seus 37 anys, Ba Odah pesava 34 quilos i el seu estat era crític. Com molts altres detinguts, no havia sigut acusat formalment de res per falta de proves i, des del 2009, tenia permís de les diferents agències de seguretat nord-americans per abandonar Guantánamo.

VETERÀ

Notícies relacionades

 Quan EL PERIÓDICO va visitar el penal el mes passat, els metges encarregats de la clínica no van voler donar detalls del seu estat de salut ni van respondre a la pregunta de si corria risc de morir tancat. Ba Odah va ser dels primers detinguts a arribar a la presó el febrer del 2002, dies després que l’obrís l’Administració de Bush.

Al febrer, Obama va presentar un pla per tancar Guantánamo. El seu objectiu és transferir a tercers països els 26 detinguts amb permís de les agències de seguretat per ser alliberats i traslladar la resta a presons en territori nord-americà.