A L'ILLA DE KYUSHU

Gairebé 30 morts en un nou terratrèmol al Japó

El sisme, de 7,3 graus en l'escala de Richter, és el més greu des del tsunami del 2011

El segon terratrèmol que pateix el Japó des de dijous deixa desenes de morts i milers de ferits i desplaçats. / periodico

3
Es llegeix en minuts

Dos potents terratrèmols al Japó, els més forts des del que va generar el tsunami del 2011, han afectat dijous i aquest dissabte el sud-est del país, i han causat fins ara més de 30 morts, milers de ferits i centenars de milers de desplaçats.

L'últim i més poderós, amb 7,3 graus de magnitud en l'escala oberta de Richter, s'ha registrat aquest dissabte a la matinada amb epicentre a uns 10 quilòmetres de profunditat -relativament a prop de la superfície- a la costa occidental de l'illa de Kyushu, prefectura de Kumamoto.

Aquest segon terratrèmol ha ocasionat fins ara 28 morts i uns dos milers de ferits de diversa consideració, segons el Govern japonès, que ha desplegat un contingent de 15.000 efectius de les Forces d'Autodefensa per a tasques de rescat que es podria ampliar a 20.000.

Un primer sisme de 7,0 graus de magnitud registrat dijous a la mateixa zona ja va causar 10 morts, 1.126 ferits en 13 municipis -dels quals 171 són greus- i 44.400 evacuats.

FORTÍSSIMA INTENSITAT

L'Agència Meteorològica del Japó (JMA) considerar el terratrèmol de dijous com el precursor i el d'aquesta matinada com el principal, a l'haver tingut una intensitat 16 vegades més gran.

Els mitjans nipons han divulgat imatges que donen fe de la magnitud del terratrèmol principal, com una instantània de l'agència Kyodo en què es mostra una descomunal falla de centenars de metres de longitud que ha dividit literalment en dos el petit poble de Minamiaso.

Al districte d'Aso, on està situat aquest poble, el sisme ha arribat al nivell 6 de 7 en l'escala japonesa -més centrada en les zones afectades que en la intensitat- i els serveis d'emergències treballen contra rellotge per rescatar persones atrapades a les més de 50 cases que s'han ensorrat.

"Tot ha començat a tremolar, així que he agafat el telèfon mòbil i he mirat d'escapar-me corrent, però la casa m'ha caigut a sobre", ha declarat a Kyodo un dels supervivents, Fumio Iwamoto, a qui el terratrèmol ha sorprès dormint i que s'ha quedat atrapat en un forat entre la runa durant mitja hora fins que han arribat els equips d'auxili.

VIVENDES DESTRUÏDES

La policia de la prefectura ha assegurat que ha rebut més d'un centenar de trucades d'auxili per rescatar persones que, com Iwamoto, havien quedat sepultades al desplomar-se la seva vivenda en diverses localitats.

Una altra impactant fotografia mostra el santuari sintoista d'Aso, un dels més antics i importants del Japó, parcialment en ruïnes per la potent sacsejada.

Unes 69.000 persones més a tota la regió han sigut evacuades i al voltant de 200.000 llars han tingut talls d'electricitat i gas a la prefectura de Kumamoto, on s'han cancel·lat els vols i recorreguts de trens bala o Shinkansen.

L'Agència Meteorològica del Japó (JMA) ha anunciat alerta de tsunami arran del sisme, però poc després l'ha cancel·lat.

ERUPCIÓ DEL VOLCÀ ASO

El volcà de la muntanya Aso, pròxim a l'epicentre, ha entrat en erupció però no ha provocat danys, i només ha deixat un núvol de fum i cendra al seu voltant.

Per la seva part, l'empresa que gestiona la planta nuclear de Sendai, a uns 120 quilòmetres al sud de l'epicentre i que és l'única actualment operativa al país, ha informat que aquesta continua funcionant sense problemes.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha cancel·lat el viatge que tenia previst a la zona per visitar els afectats del primer sisme de dijous i, després d'una reunió d'emergència, ha promès dedicar tots els esforços possibles al rescat.

Notícies relacionades

En les hores posteriors al terratrèmol principal s'han detectat 69 rèpliques de 3 graus o més a les prefectures de Kumamoto i Oita, segons la JMA, que ha alertat de la possibilitat que es produeixin nous moviments sísmics, fins i tot alguns d'elevada intensitat.

Una de les rèpliques ha arribat als 5,4 graus de magnitud en l'escala oberta de Richter, segons les dades de l'agència meteorològica.