CRISI MIGRATÒRIA A EUROPA

El Papa visita els refugiats a Lesbos

Les autoritats gregues "renten la cara" a l'illa davant l'arribada del Pontífex

Bergoglio oferirà un servei religiós pels milers de refugiats ofegats al Mediterrani

icoy33561303 a group of syrian refugees arrive to board a plane160416155132

icoy33561303 a group of syrian refugees arrive to board a plane160416155132 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

El papa Francesc ha arribat aquest dissabte a Lesbos per a una visita de cinc hores, durant les quals recorrerà el centre de detenció de Mória, on llangueixen més de 3.000 refugiats, dinarà amb vuit d'ells, oferirà un servei religiós en memòria dels milers de morts ofegats al Mediterrani i farà un discurs al port de Mitilene, capital de l'illa.

El portaveu de l'Ajuntament de Mitilene, Marios Andriotis, ha reconegut a aquest diari que “aquesta visita no servirà per solucionar la crisi dels refugiats, perquè es necessita una aproximació diferent. Però demostra que la gent ha d'estar unida i afrontar junts els problemes, sense importar la religió”.

"És un gest simbòlic molt important que els líders de la cristiandat enviïn un missatge de pau des de Lesbos, on des del principi hem afrontat la crisi de manera molt humana", ha afegit Andriotis, en conversa telefònica.

RENTAT DE CARA

Encara que les autoritats de Lesbos havien insistit durant els dies previs que no es farien preparatius extraordinaris per a la visita papal, sí que s'ha procedit a un rentat de cara. A Mória, antic centre de registre i campament de refugiats convertit en una presó 'de facto' gestionada per la policia, s'han pintat els murs de formigó en què es llegien eslògans d'activistes com "Ni països, ni fronteres" o "Vergonya per a la Unió Europea". També s'han reubicat diverses famílies del copat centre al pròxim Kara Tepe, un campament administrat per la municipalitat de Lesbos i que permet llibertat de moviment. El Papa trobarà així una imatge distorsionada de la realitat que pateixen cada dia fins a 7.216 refugiats que hi ha a les illes gregues a l'Egeu, segons les xifres corresponents a aquest divendres del Centre de Coordinació de la Gestió de la Crisi dels Refugiats de Grècia.

No obstant, aquest "maquillatge" no és nou: el mes de novembre passat, en ple auge d'arribades a l'illa, les autoritats locals es van afanyar a netejar platges (acolorides per milers d'armilles salvavides abandonades pels refugiats que arribaven en pasteres) i arreglar camins al nord de Lesbos davant l'arribada del primer ministre, Alexis Tsipras, que també hi està present.

Així mateix, completaran la llista de personalitats l'arquebisbe d'Atenes, Jeroni, i el patriarca de l'Església ortodoxa, Bartomeu, que a l'arribar a l'illa aquest divendres va desitjar que la presència de la comitiva religiosa serveixi per despertar consciències dels fidels sota la situació dels refugiats.

IMPACTE DE LA VISITA

"Esperem que la nostra visita i breu comunicació amb ells (amb els refugiats) faci efecte, tingui un impacte i resultats pràctics per a aquells que han sigut desplaçats violentament de casa seva, les seves terres, i pateixen fins a arribar al seu destí final, sigui quin sigui", ha expressat el líder religiós.

Notícies relacionades

Des que va entrar en vigor l'acord entre la UE i Turquia el 20 de març, tots els refugiats arribats a les illes gregues són traslladats a centres de detenció com el de Mória, on l'alimentació, l'allotjament i les condicions higièniques disten molt de ser els adequats. Així mateix, l'ACNUR ha denunciat que no es compleixen les garanties legals bàsiques, com l'accés a un advocat de manera gratuïta. Molts dels interns a Mória afirmen que no compten amb traductor i són obligats a firmar documents en grec sense entendre'ls.

L'acord entre Brussel·les i Ankara també ha posat en marxa un sistema de devolucions de refugiats que per ara ha vist com 326 persones eren tornades a Turquia el 4 i el 8 d'abril. En aquesta primera setmana de funcionament del sistema de devolucions, 658 persones van arribar a Grècia a bord de pasteres i almenys cinc es van ofegar. L'operatiu de seguretat creat per frenar el flux migratori ha aconseguit reduir fins ara les arribades des de les costes turques, encara que diverses oenagés han alertat que els refugiats no pararan d'intentar arribar a la UE en la seva fugida desesperada.