Els cinc presos "més valuosos" de Guantánamo

Al penal hi ha tancats, en règim d'aïllament, individus acusats de preparar els atemptats de l'11 de setembre

Imatge de Khàlid Xeij Mohammad, considerat el cervell dels atemptats de l’11-S, el març del 2003

Imatge de Khàlid Xeij Mohammad, considerat el cervell dels atemptats de l’11-S, el març del 2003 / HANDOUT / EFE

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

A la presó de Guantánamo hi queden 15 detinguts considerats d'“alt valor”. La llista inclou cinc dels 19 presumptes responsables de l'11-S, a més d'altres membres d'Al-Qaida i veterans gihadistes. Són al Camp 7, envoltat de secret. Pel que se sap, viuen en un aïllament gairebé total i fins al gener del 2015 no van poder telefonar per primera vegada a les seves famílies.

KHÀLID XEIH MOHAMMAD

L'autodeclarat cervell de l'11-S va ser capturat al Pakistan el 2003 i, després de passar per presons secretes a l'Afganistan i Polònia, va ser enviat a Guantánamo. Mohammad va confessar a més ser part de molts dels atemptats terroristes més sonats d'Al-Qaida, encara que donades les prolongades sessions de tortura que va patir a les presons secretes, les seves confessions s'han posat en dubte. El pakistanès està sent jutjat als tribunals militars. Se l'acusa de crims de guerra i s'enfronta a una possible sentència de mort.

ABU-FARAH AL-LIBI

Considerat pels EUA com un dels missatgers d'Ussama Bin Laden, a més d'un dels caps d'operacions d'Al-Qaida, el seu rastre va permetre localitzar el difunt líder de l'organització terrorista. De nacionalitat líbia, Al-Libi va ser capturat el 2005 al Pakistan i traslladat a Gitmo després per passar per presons secretes a l'Afganistan i Romania, on va ser torturat.

ABDUL-RAHIM AL-NASRI

Saudita d'origen iemenita, està sent jutjat en les comissions militars per ser presumptament el cervell de l'atac contra el destructor 'USS Cole' al Iemen el 2000. Va ser capturat el 2002 i va passar prop de quatre anys a les presons secretes de la CIA fins al seu trasllat a Guantánamo el 2006. S'enfronta a una possible pena de mort.

MUSTAFÀ AL-HAUSAUI

Notícies relacionades

Originari de l'Aràbia Saudita, és un dels cinc detinguts a Guantánamo sospitosos d'haver planejat els atemptats de l'11-S. En el seu cas se l'acusa de ser el cervell financer de l'operació. Va ser capturat al Pakistan el 2003 i va passar per diverses presons secretes fins al seu ingrés a Guantánamo el 2006. Entre altres coses va ser sodomitzat i sotmès a ofegament simulat, segons l'anomenat Informe de la Tortura del Senat dels EUA.

ABU-ZUBAIDAH

Saudita d'origen palestí, va pertànyer suposadament a Al-Qaida, encara que alguns sectors de la intel·ligència nord-americana no creuen que tingués mai gaire rellevància. Capturat al Pakistan el 2002, va ser torturat intensament els quatre anys que van passar abans del seu trasllat al penal de Guantánamo. Va ser sotmès a ofegament simulat en 83 ocasions i a privació del son o tancat en una petita caixa negra, entre altres 'tècniques d'interrogatori'.