La necessària prevenció

jjubierre33285728 belgian troops man a roadblock near brussels  zave160323114225

jjubierre33285728 belgian troops man a roadblock near brussels zave160323114225 / CHARLES PLATIAU

2
Es llegeix en minuts
David Garriga
David Garriga

Criminòleg expert en terrorisme gihadista. President de CISEG

ver +

Una altra vegada la barbàrie del grup terrorista Daesh actua a Occident. Malgrat la sorpresa de l'atemptat, la presència d'aquests terroristes entre nosaltres és un fet recurrent des de la seva aparició a meitat del 2014. Turquia, Mali, París, Algèria…, una infinitat d'atemptats s'han desencadenat des que aquest grup terrorista va incrementar la seva violència després de desvincular-se com una filial d'Al-Qaida a l'Iraq. Els seus indiscriminats mecanismes per crear el terror sobre víctimes innocents han fet desvincular les seves accions d'una religió de pau que ells s'entesten a relacionar cada vegada que maten a la recerca d'aquest califat global.

Des dels atemptats de París, i les seves relacions amb la veïna Brussel·les, els cossos i les forces de seguretat belgues han estat controlant les diferents zones més radicals a la recerca de possibles radicalitzats. Al desembre van elevar el nivell d'alerta a 4 de 4, el màxim possible en aquest país europeu. Després, malgrat les informacions dels serveis d'intel·ligència que indicaven la possibilitat d'un atemptat imminent, van rebaixar el nivell a 3. No oblidem que Bèlgica té, pel que fa a proporció per habitant, el nombre més elevat de joves europeus que han viatjat a Síria i l'Iraq per radicalitzar-se: dels més de 4.000 europeus que lluiten en aquests països, uns 500 són belgues.

Encara que es podria pensar que aquesta massacre ha sigut una reacció a la detenció fa uns dies de Salah Abdeslam, analitzant l'envergadura de l'atemptat, no sembla plausible que aquest es pogués organitzar en pocs dies. Sí que podríem contemplar la possibilitat que la detenció d'Abdeslam va accelerar l'atemptat per por que es pogués filtrar informació que l'acabés evitant.

Pel que fa al modus operandi, és molt semblant al dels atemptats a París. Un primer atemptat que provoca l'alarma i dirigeix cap a allà les forces de seguretat i l'atenció mediàtica, en aquest cas tres persones que accedeixen a l'aeroport de Zaventem mentre s'està a punt de dur a terme un cop en un altre lloc de la ciutat. Com a la capital francesa, fins i tot apareix el terrorista que fuig.

Tot i ser molt important i necessari el seguiment dels radicalitzats per part dels serveis d'intel·ligència i policials, és més important prevenir i impedir que aquests joves entrin a formar part d'aquest tramat de reclutament que els porta a matar per una religió que no té res a veure amb l'islam.

Els 'reclutadors'

Notícies relacionades

Conèixer i controlar els espais on aquests joves puguin estar en contacte amb reclutadors (xarxes socials, presons, centres de menors) i formar els funcionaris i cuidadors que treballen en aquests circuits perquè siguin capaços de detectar, per exemple en el sistema penitenciari, aquells reclusos que des de la presó capten i introdueixen aquests joves en el discurs radical.

No oblidem que no tan sols són víctimes d'aquests assassins les persones que dramàticament moren en aquests atemptats, també ho és, d'una altra forma, tota la comunitat musulmana i fins i tot aquells mateixos joves a qui tampoc hem sabut protegir de caure en les xarxes d'aquests grups terroristes.