DRAMA HUMANITARI A EUROPA

Clam a Barcelona contra la política europea d'expulsió de refugiats

Milers de ciutadans surten al carrer per protestar contra el "racisme institucional" consagrat en el pacte de la UE amb Turquia

fcasals33240484 barcelona 19 03 2016 manifestacion organizada por 160319182258

fcasals33240484 barcelona 19 03 2016 manifestacion organizada por 160319182258

2
Es llegeix en minuts
Martí Benach
Martí Benach

Periodista

ver +

Diversos milers de persones -15.000 segons els organitzadors, 5.000 segons la Guàrdia Urbana- han participat aquest dissabte en la manifestació convocada a Barcelona contra el “racisme institucional” en la Unió Europea (UE) i en protesta per la seva resposta davant la crisi dels refugiats, plasmada en l'acord amb Turquia que permetrà, a partir d'aquest diumenge, expulsar tots els immigrants arribats irregularment a les costes gregues, inclosos els refugiats que fugen de les guerres al Pròxim Orient.

La marxa, convocada en ocasió del Dia Internacional per a l'Eradicació del Racisme i la Xenofòbia en 40 ciutats europees, s'ha convertit en un clam ciutadà contra el pacte firmat amb Turquia, per considerar-lo “inhumà i il·legal” i contrari a la legislació internacional sobre asil i drets humans, especialment els dels refugiats.

La manifestació, que s'ha iniciat a l'Estació de França i ha finalitzat a la platja de la Barceloneta, anava encapçalada per una gran pancarta on es podia llegir ‘Prou Racisme’ (Basta de racismo) i ‘Benvinguts refugiats’ (escrit en anglès), portada per representants d'organitzacions socials i oenagés. Darrere seu han desfilat “contra el feixisme i el racisme” una representació política de tots els partits del Parlament, excepte el PP i Ciutadans.

La marxa  i Ciutadans

Entre els polítics que s'han unit a la marxa hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, els consellers de Presidència i Afers Exteriors, Neus Munté i Raül Romeva, respectivament; així com el diputat de Junts pel Sí Jordi Turull, els socialistes Jaume Collboni i Javi López, el regidor d'ERC Alfred Bosch, la dirigent d'ICV Marta Ribas i Lluís Rabell, diputat de Catalunya Sí Que es Pot, entre altres.

REACCIÓ DEL GOVERN

Durant la marxa, Munté ha insistit que Catalunya “està preparada per acollir persones refugiades” i ha considerat “absolutament penosa i lamentable” la reacció del Govern després de saber que el president Carles Puigdemont va enviar una carta al comissari europeu d'Immigració oferint places per acollir 4.500 refugiats.

Segons Munté, el fet que el Govern s'“enfadi” i “ridiculitzi” l'acció de Puigdemont és “absolutament lamentable i demostra que la seva capacitat de resposta davant la crisi humanitària és zero”.

SUPORTS DEL PSC I ERC

Notícies relacionades

Abans de la marxa, la iniciativa de la Generalitat ha rebut suports explícits del PSC ERCMiquel Iceta, primer secretari del PSC, ha aplaudit la proposta d'oferir Catalunya com a “lloc d'acollida” en un context de “crisi humanitària”, i ha lamentat que les administracions “no treballin de la mà i hi hagi recels que no tenen raó de ser”.

Per la seva part, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que la iniciativa de Puigdemont “dignifica una situació absolutament indigna”, i ha apuntat que l'“empipament” de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría “reflecteix el nivell moral” del Govern espanyol, que es va comprometre a acollir 15.000 refugiats i tan sols n'ha reubicat fins ara 18.