DEBAT DE LA IMMIGRACIÓ

La Generalitat critica el sistema estatal d'acollida de refugiats

Denuncia la falta d'informació i "opacitat" de l'Estat

La Conselleria d'Afers Socials diu desconèixer el nombre d'arribades a Catalunya

GRA180 MADRID, 16/03/2016.- Dieciséis ONG españolas instalaron hoy tiendas de campaña como las que utilizan los refugiados frente a la sede del Ministerio de Exteriores para mostrar las precarias condiciones que padecen estas personas y denunciar el preacuerdo de la UE con Turquía sobre la expulsión de los llegados a Grecia. EFE/Fernando Villar

GRA180 MADRID, 16/03/2016.- Dieciséis ONG españolas instalaron hoy tiendas de campaña como las que utilizan los refugiados frente a la sede del Ministerio de Exteriores para mostrar las precarias condiciones que padecen estas personas y denunciar el preacuerdo de la UE con Turquía sobre la expulsión de los llegados a Grecia. EFE/Fernando Villar / Fernando Villar (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Teresa Pérez
Teresa Pérez

Periodista

ver +

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies ha denunciat aquest dimecres la falta d'informació del Govern espanyol sobre l'arribada dels refugiats. "La descoordinació és total tant per la xifra d'arribades com per l'atenció dispensada. No se sap quants refugiats han arribat a Catalunya. Només en podem intuir la xifra", van afirmar. El Govern català reclama un "sistema nou d'acollida" i la gestió dels fons que destina la Unió Europea (UE) per a asil i immigració perquè el procés "no funciona com hauria de ser", han puntualitzat. Les critiques es produeixen després del polèmic preacord pactat a Turquia per frenar la massiva arribada d'immigrants i refugiats a Europa i les impactants i continuades imatges de les persones deambulant sense rumb.

La consellera Dolors Bassa ha criticat l'Estat per no haver comunicat "res de res a cap institució o municipi ni noms, edats, moment d'arribada, ni necessitats sanitàries". Aquesta situació és extensible a totes les comunitats autònomes. Els responsables autonòmics acaben de celebrar una reunió per reclamar que es convoqui la sectorial d'immigració.

De fet l'única informació que ha arribat al Departament ha sigut la transmesa telefònicament pel Govern de Navarra per comunicar que uns "quatre o cinc" refugiats assignats a aquella comunitat s'han desplaçat a Catalunya perquè aquí hi tenen amics.

DESLLEIALTAT

La conselleria reclama que Catalunya gestioni l'acollida dels refugiats en lloc de només "tapar forats", ha explicat Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania. Dolors Bassa ha criticat la "deslleialtat i l'opacitat" del Govern central que ni ha contestat quan l'han requerit que s'impliqui més en l'atenció als refugiats.

Aquesta deslleialtat ha impedit l'accés a la informació emparant-se en el fet que té "competències exclusives". El Departament lamenta que "la rigidesa i la lentitud" del sistema suposin grans impediments per gestionar l'acollida d'aquest col·lectiu. Des que es comença el procés d'acollida fins que finalitza transcorren al voltant de sis mesos.

CITES PER AL JUNY

Notícies relacionades

La subdelegació del Govern està donant cites amb data per al mes de juny per iniciar o rebutjar les peticions dels expedients. El procés és tan caòtic que la gran majoria dels sol·licitants al finalitzar el període de cobertura pública no tenen autonomia suficient per desenvolupar-se per si mateixos.

La Generalitat ha realitzat unes previsions sobre el nombre de refugiats que podria acollir Catalunya i l'ha xifrat entre 500 i 590. La Casa Bloc de Barcelona, un edifici de l'Obra social Sant Joan de Déu a Manresa i l'alberg de la Conreria, a prop de Tiana, són algunes de les previsions per respondre a les primeres necessitats d'allotjament.