AVANÇ DE LA ULTRADRETA A EUROPA

El discurs xenòfob guanya les eleccions legislatives a Eslovàquia

Els socialdemòcrates s'imposen amb una retòrica contra la immigració i els nazis irrompen al Parlament

L'atomització de la Cambra complicarà la formació d'un Govern de consens

icoy33072088 slovakia s prime minister and leader of smer party160306153659

icoy33072088 slovakia s prime minister and leader of smer party160306153659 / DAVID W CERNY

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Europa segueix apostant pel populisme antiimmigració. Eslovàquia va celebrar dissabte eleccions parlamentàries i els socialdemòcrates, amb un dur discurs xenòfob, van tornar a guanyar. Tot i així van perdre la majoria absoluta aconseguida als comicis del 2012 per culpa de l’auge de la ultradreta. El primer ministre sortint, Robert Fico, va obtenir el 28,3% dels vots i 49 escons. Això forçarà Direcció-Socialdemocràcia (Smer-SD), el partit hegemònic, a buscar suport extern per formar una coalició.

Les eleccions, els resultats de les quals es van donar a conèixer ahir, han dibuixat un Parlament marcadament nacionalista i crític amb l’arribada dels refugiats. La pèrdua de vots dels socialdemòcrates, que el 2012 van obtenir 83 escons amb el 44,4% de les paperetes, ha donat ales a altres partits. D’aquesta manera, el segueixen els liberals del SaS amb 21 escons (12,09%) i els conservadors d’Olano-Nova amb 19 (11,02%).

L’impacte més fort d’aquests comicis generals s’ha entrevist en la quarta i cinquena posició. Després de quedar fora del Parlament el 2012 la vella ultradreta de l’SNS ha tornat amb força i ha obtingut un total de 15 diputats (8,64%). Això fa que sigui un dels possibles aliats de l’Smer-SD per formar coalició de govern. Entre el 2006 i el 2010 els socialdemòcrates ja van governar de la mà d’aquests nacionalistes.

AUGE NEONAZI

Notícies relacionades

Però sense dubte la gran sorpresa d’aquests comicis l’ha protagonitzat la ultradreta més bel·ligerant. Els nacionalistes del Partit Popular La Nostra Eslovàquia (LSNS) han entrat per primera vegada al Parlament amb 14 escons. «És un gran terratrèmol», va assegurar Igor Matovic, líder dels conservadors d’Olano-Nova. Està justificat tenint en compte que aquesta formació d’extrema dreta va néixer d’un grup neonazi que posteriorment va ser il·legalitzat.

Les consignes racistes i islamòfobes llançades per l’LSNS han tingut un fort impacte electoral i la seva campanya ha fet virar l’agenda política d’Eslovàquia cap a la dreta. L’enduriment de la retòrica dels socialdemòcrates contra els refugiats ja és una petita victòria d’aquesta formació política liderada per Marian Kotleba, governador de la regió de Banska Bystrica. Durant els últims mesos el partit s’ha manifestat per tot el país contra l’acollida d’immigrants, sota el lema «Eslovàquia no és Àfrica».