LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Trump fa un pas de gegant en el superdimarts

El populista novaiorquès avança cap a la nominació després de guanyar en set d'11 estats

Hillary i Trump, guanyadors del superdimarts. / periodico

Hillary i Trump, guanyadors del superdimarts.
Trump fa un pas de gegant en el superdimarts
TBS112. STAFFORD (EE.UU.), 01/03/2016.- El precandidato a la presidencia de los EE.UU. por el partido Republicano Ted Cruz posa luego de pronunciar un discurso ante seguidores hoy, martes 1 de marzo de 2016, después del Súper Martes en Stafford (EE.UU.). EFE/THOMAS B SHEA
Republican U.S. presidential candidate Senator Marco Rubio speaks about the Super Tuesday primary and caucus voting results at a campaign rally in Miami, Florida March 1, 2016. REUTERS/Carlos Barria

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump segueix fent callar els escèptics. El multimilionari novaiorquès navega cap a la nominació republicana després d'imposar el seu domini durant la gran cita del superdimarts, en què va conquistar com a mínim set dels 11 estats en joc. Ted Cruz en va guanyar dos, inclòs Texas, la seva pàtria adoptiva i l'estat que més delegats repartia, mentre que Marco Rubio es va haver de conformar amb un i va quedar com el gran perdedor de la nit. El desenllaç està una mica més repartit del que vaticinaven les enquestes, però això també beneficia Trump perquè com més candidats continuïn en la lluita més difícil serà per als seus crítics aglutinar vots al voltant d'un sol candidat que li pugui fer ombra.

Les revolució del magnat immobiliari no coneix més fronteres que el mur que pretén aixecar al costat de Rio Grande. Havia guanyat a l'oest, i ahir a la nit va escombrar en molts dels feus conservadors i evangèlics del sud, però també a la progressista costa est. Llocs tan dispars com Virgínia, Alabama i Massachusetts. El seu èxit transcendeix les divisions socioeconòmiques i ideològiques que han marcat en els últims temps el partit per seduir una part significativa de l'Amèrica conservadora. Amb aquestes últimes victòries, Trump ja triplica en nombre de delegats Cruz, el seu perseguidor més immediat, i tot indica que arribarà com un coet a la segona part de les primàries, que comencen el 15 de març. A partir de llavors, alguns estats concedeixen tots els delegats en disputa al guanyador, en lloc de repartir-los de manera proporcional com fins ara. La nominació no està decidida, però cada dia és més probable que Trump l'aconsegueixi.

“Quina nit tan increïble”, va dir des del seu luxós club privat a Palm Beach (Florida), on va decidir passar el superdimarts, aliè a les engrunes d'última hora que els seus rivals miraven d'arrencar als estats en disputa. Trump no va poder evitar fer sang en la ferida de Rubio, “el petit senador”, “un pes lleuger”, del qual va dir que havia tingut “una nit molt dura”, però per primera vegada va sonar presidencialista. Va temperar el seu llenguatge, va atendre la premsa monopolitzant l'atenció mediàtica en horari de màxima audiència i fins i tot va allargar la mà als jerarques republicans a Washington. “Hem expandit el Partit Republicà”, va dir abans de citar els rècords de participació que s'estan registrant en aquestes primàries. L'empresari populista es va presentar com l'únic home capaç d'unificar les diferents famílies conservadores. “Una vegada hàgim acabat amb això, aniré per una persona: Hillary Clinton”.

Notícies relacionades

En contra del que els agradaria als poders fàctics republicans, el segon lloc del superdimarts va ser per a Cruz, que va guanyar a Oklahoma i a Texas, com ja havia fet a Iowa, unes victòries que allarguen la vida de la seva campanya. El més conservador possiblement de tots els candidats, amb tan pocs amics a Washington que ni un sol dels seus 53 col·legues al Senat li ha donat suport, Cruz va explicar millor que ningú el dilema que afronten els votants. “Demà hem de fer una elecció. Com més dividida estigui la carrera, més possibilitats té Trump en el seu camí a la nominació”. Cruz va dir a la resta dels seus rivals que és hora de sacrificar-se perquè l'entronització de l'empresari "seria desastrosa per als conservadors i la nació". La seva campanya, va afegir, "és l'única que el pot derrotar”.

Ben Carson hauria de seguir el seu consell, després de naufragar últim en tots els estats disputats i, també el moderat John Kasich, que només va aconseguir una segona plaça a Vermont. Qui no sembla disposat a fer-ho és Rubio, embrancat en una baralla de pati d'escola amb Trump en les últimes dues setmanes. El senador per Florida només va guanyar a Minnesota, però en alguns estats com Texas no va arribar al percentatge mínim de vots per entrar en el repartiment de delegats. Una nit bastant pobra per al cavall de l''establishment'. “No us deixeu portar per la por, no us deixeu portar per la indignació, no us deixeu portar per farsants i estafadors que es volen aprofitar del vostre patiment”, va dir en al·lusió a Trump. “Seguiré en la campanya tant de temps com sigui necessari per assegurar que sóc el pròxim president dels Estats Units”. Encara s'ha de saber el resultat d'Alaska, l'últim estat a tancar les urnes per la diferència horària.